Kunnen we helpen?

Wijzigingen basisverzekering 2023

De basisverzekering is ieder jaar anders. De hoogte van de premie kan wijzigen, net als het eigen risico en de eigen bijdragen. Hieronder vind je de belangrijkste wijzigingen voor 2023. De wijzigingen in je aanvullende (tandarts)verzekeringen kun je vinden in het wijzigingsaanhangsel bij jouw zorgpolis voor 2023 dat je rond 12 november 2022 ontvangt.

Bekijk vergoedingen 2023

 Would you like to read this page in English? Then we'll gladly refer you through, you can find it here.

Wat wijzigt in de basisverzekering per 1 januari 2023?

De zorgpremie

De nieuwe premies maken wij uiterlijk 12 november bekend via onze website en in de polis voor 2023 die je medio november van ons ontvangt.

Eigen risico

Krijg je zorg uit de basisverzekering? Dan betaal je een deel van de zorgkosten zelf. Dit noemen we het eigen risico. Het eigen risico geldt voor iedereen van 18 jaar of ouder. Het verplicht eigen risico blijft in 2023 € 385, net als in 2022.

Collectiviteitskorting

Met ingang van 2023 mogen zorgverzekeraars geen korting meer geven op de basisverzekering. Krijg je in 2022 korting op je aanvullende verzekering(en)? Dan houd je dit voordeel ook in 2023.

Verlenging herstelkosten na corona

Heb je corona gehad en ervaar je nog steeds klachten en beperkingen? Dan kom je tot 1 augustus 2023 in aanmerking voor bepaalde behandelingen die jouw herstel verbeteren. Het gaat om:

  • logopedie (alle behandelingen);
  • ergotherapie (maximaal 10 uur);
  • fysiotherapie of oefentherapie (maximaal 50 behandelingen);
  • voedingsadviezen van diëtist (maximaal 7 uur).

Een voorwaarde voor vergoeding is dat je bereid bent om mee te doen aan een onderzoek naar de effectiviteit van de behandelingen.

Prenatale screening (NIPT)

Met de niet-invasieve prenatale test (NIPT) kunnen vrouwen hun ongeboren kind laten checken op chromosoomafwijkingen zoals het downsyndroom. De NIPT wordt vergoed door de basisverzekering als er een verhoogde kans op chromosoomafwijkingen is. Per 1 januari 2023 geldt hiervoor geen eigen risico meer. Is er geen verhoogde kans op chromosoomafwijkingen? Dan wordt de NIPT vergoed via een aparte overheidsregeling tegen een eigen bijdrage van € 175. Na 1 april 2023 vervalt deze eigen bijdrage en wordt de NIPT test ook zonder medische indicatie volledig vergoed.

Vitamine D

Vitamine D met colecalciferol en calcifediol wordt niet meer uit de basisverzekering vergoed. Daarnaast gelden per 1 januari 2023 extra voorwaarden voor de vergoeding van de varianten alfacalcidol, calcitriol en dihydrotachysterol.

Wijzigingen in eigen bijdragen

  2022 2023
Orthopedische schoenen, onder 16 jaar € 62 per paar  € 63 per paar
Orthopedische schoenen, vanaf 16 jaar € 124 per paar € 126 per paar
Kraamzorg thuis € 4,70 per uur  € 4,80 per uur
Kraamzorg in ziekenhuis/geboortecentrum (niet-medisch) € 19 per dag + kosten boven € 134 per dag  € 19 per dag + kosten boven € 137 per dag
Zittend ziekenvervoer € 111 per kalenderjaar  € 113 per kalenderjaar

 

Wij helpen je graag verder

Heb je vragen? Veel antwoorden vind je bij de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Service & contact
Tom
Dennis
Lisette
Patricia

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over jouw zorgverzekering automatisch in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Leuk dat je je inschrijft voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt binnenkort onze eerste nieuwsbrief en informatie over ons aanbod voor 2023. Dit aanbod kun je vanaf 15 november vinden op aanvragen.aevitae.com!