Kosten van de apotheek
Als je geneesmiddelen haalt, brengt de apotheek behalve de kosten voor het geneesmiddel, ook andere kosten in rekening. Deze kosten zie je vaak terug op jouw eigen risico factuur. Op deze pagina vind je informatie over deze kosten en in welke situaties de apotheek deze in rekening brengt.
Terhandstellingkosten
Als je op recept een geneesmiddel bij de apotheek haalt, betaal je ook voor de dienstverlening. Die kosten heten terhandstellingskosten. Zo stelt de apotheek de medicijnen samen, checkt of je geen verkeerde combinatie van geneesmiddelen gebruikt en controleert de voorgeschreven dosering en sterkte. Deze kosten worden iedere keer in rekening gebracht als je een geneesmiddel haalt, ook als het om een herhaalrecept gaat.
Begeleidingsgesprek
Als je een nieuw medicijn krijgt óf als het meer dan een jaar geleden is dat je het medicijn gebruikt hebt, dan vindt er een ‘ begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel’ plaats. In dit gesprek word je door de apotheker of apothekersassistente geïnformeerd over het gebruik, de werking en/of bijwerkingen van het geneesmiddel. Ook checkt de apotheek of het geneesmiddel veilig in combinatie met andere geneesmiddelen of eventueel aandoeningen gebruikt kan worden.
Let op: de apotheek mag deze kosten ook in rekening brengen als zij een document meegeven waarop informatie over het gebruik en de bijwerkingen van het geneesmiddel staat. Je kunt deze kosten dus ook terugzien als je geen gesprek hebt gevoerd.
Vergoeding van terhandstellingskosten en het begeleidingsgesprek
De terhandstellingskosten en de kosten voor een begeleidingsgesprek worden vergoed vanuit jouw basisverzekering. Dit betekent ook dat deze kosten verrekend kunnen worden met jouw eigen risico. Komt jouw geneesmiddel niet voor vergoeding in aanmerking? Dan komen de kosten voor het geneesmiddel inclusief de terhandstellingskosten en een eventueel begeleidingsgesprek voor eigen rekening.
Hoeveel mag de apotheek in rekening brengen?
De hoogte van de terhandstellingskosten kan wisselen afhankelijk van jouw situatie. Hieronder vind je verschillende tarieven:
Enkele veelgestelde vragen...
Mag een apotheek terhandstellingskosten in rekening brengen als je de geneesmiddelen afhaalt bij de automaat?
Ja, hiervoor gelden de normale tarieven zoals hierboven beschreven.
Mag een (spoed)apotheek extra kosten in rekening brengen als je buiten de normale openingstijden medicijnen afhaalt?
Ja, hiervoor mag de apotheek een uitgifte buiten kantooruren in rekening brengen. Het bijbehorende tarief vind je hierboven.
Mag de apotheek kosten berekenen als je uitleg hebt geweigerd en ook geen bijsluiter hebt ontvangen?
Ja, het terhandstellingsbeleid is wettelijk bepaald. Je kunt dit dus niet weigeren. Apothekers zijn verplicht om een gesprek met je te voeren, anders mogen zij het geneesmiddel niet meegeven.
Meer weten over de kosten die een apotheek in rekening brengt of ben je het niet eens met de kosten die in rekening worden gebracht?
Neem contact op met jouw apotheker. De apotheker kan al jouw vragen over de kosten beantwoorden en eventueel de kosten corrigeren die gedeclareerd zijn bij de zorgverzekering.
Wil je meer informatie over de vergoeding van geneesmiddelen?
Bekijk dan onze vergoedingspagina over geneesmiddelen of kijk bij de veelgestelde vragen.