Kunnen we helpen?

Geneesmiddelenbeleid 2025

Tot en met 31 december 2024 hanteren wij het huidige geneesmiddelenbeleid voor de vergoeding van geneesmiddelen, waarbij de apotheker zelf beoordeelt welk geneesmiddel je ontvangt. De kosten van dit beleid zijn echter te hoog om in de toekomst te behouden.

Om geneesmiddelen voor iedereen betaalbaar te houden hanteren wij vanaf 1 januari 2025 een nieuw beleid voor de vergoeding van geneesmiddelen: het voorkeursbeleid, ofwel preferentiebeleid. Hierdoor kan het gebeuren dat je bij de apotheek een ander merk of doosje ontvangt dan je gewend bent. Op deze pagina vind je meer informatie hierover en wat het voor jou betekent.

Wat is het voorkeursbeleid?


Het voorkeursbeleid betekent dat er binnen een groep van gelijke medicijnen (middelen met dezelfde werkzame stof) een voorkeursmiddel wordt aangewezen door de verzekeraar.

Van veel geneesmiddelen bestaan verschillende merken en varianten. De werking en kwaliteit zijn hetzelfde, maar het doosje en het middel zien er anders uit. Daarnaast zitten er ook grote verschillen in de hoogte van de prijs én leverbaarheid. Wij vergoeden in 2025 de medicijnen met dezelfde kwaliteit, de beste prijs en grootste zekerheid van leveren.

Bij Aevitae hebben we een lijst opgesteld waarop staat welk middel de voorkeur heeft.

Geen eigen risico


Van de zorg die uit de basisverzekering vergoed wordt, betaal je het eerste deel zelf, het eigen risico. Dat geldt normaal ook voor geneesmiddelen. Maar als je een voorkeursmiddel gebruikt, hoef je geen eigen risico te betalen hierover. Zo ben je een stuk goedkoper uit.

Goed om te weten: je betaalt wel eigen risico over de kosten die de apotheek in rekening brengt voor bijvoorbeeld een begeleidingsgesprek of terhandstelling. Meer informatie over deze kosten vind je hier.

Voorkeursmiddelen


De geneesmiddelen die de voorkeur hebben staan in de lijst Preferente Middelen 2025. Soms verandert de voorkeur voor een bepaald middel. In dat geval brengen wij altijd jouw apotheek op de hoogte. Je hoeft dit zelf niet in de gaten te houden.

Alle voorkeursmiddelen zijn in Nederland toegelaten, goedgekeurd en staan in het GeneesmiddelenVergoedingenSysteem (GVS). Ook bepaalt de overheid welke medicijnen onderling vervangbaar zijn. Je kunt er dus zeker van zijn dat het voorkeursmedicijn net zo goed werkt.

Voorkeursmiddelen worden voor minimaal 2 jaar aangewezen om te voorkomen dat je vaak moet wisselen van merk of middel.

Wat levert het jou op?


Behalve dat je geen eigen risico over voorkeursmiddelen hoeft te betalen, is het voorkeursbeleid ook gunstig voor de kosten van geneesmiddelen. Ongeveer 10% van alle zorgkosten in Nederland zijn afkomstig van geneesmiddelen. Omdat de kosten van geneesmiddelen zo hoog zijn, wordt de zorgverzekering ook steeds duurder.

Door het voorkeursbeleid te hanteren daalt de prijs van geneesmiddelen vaak 30% tot 90% en dat zorgt weer voor een gunstigere premie van de zorgverzekering. De meeste andere zorgverzekeraars vergoeden geneesmiddelen al op dezelfde wijze om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Medische noodzaak


Reageer je niet goed op een voorkeursmiddel? Dan kan er sprake zijn van 'medische noodzaak'. Jouw arts kan in dat geval op het recept aangeven dat er een middel wordt voorgeschreven dat niet de voorkeur heeft (niet preferent). Het middel wordt dan nog steeds vergoed vanuit de basisverzekering, maar je betaalt er wél eigen risico over.

Niet leverbaar


Als een voorkeursmiddel (tijdelijk) niet leverbaar is of jouw apotheek heeft het niet op voorraad, dan kun je een vervangend geneesmiddel krijgen. Het vervangende middel wordt dan nog steeds vergoed vanuit de basisverzekering, maar je betaalt er wél eigen risico over.

Veelgestelde Vragen

Hetzelfde geneesmiddel in een ander doosje of van een ander merk. Kan dat?

Ja, de apotheek mag jou een geneesmiddel geven dat van een ander merk is of in een ander doosje zit. De apotheek geeft jou namelijk het voorkeursmiddel mee. Ook al ziet de vorm en kleur er misschien anders uit dan je gewend bent, jouw apotheek en arts zorgen ervoor dat jouw overstap altijd veilig is.

Betekent een verschil in de prijs ook een verschil in de kwaliteit?

Nee, de kwaliteit is gelijk. Als een fabrikant een nieuw medicijn ontwikkelt, dan krijgt die fabrikant 10 jaar de tijd om de ontwikkelkosten terug te verdienen. De fabrikant heeft in die tijd het alleenrecht (patent) om het middel te produceren en te verkopen. Daarna mogen ook andere fabrikanten hetzelfde medicijn maken. Hierdoor is een geneesmiddel na de eerste 10 jaar verkrijgbaar in verschillende doosjes en ziet het er soms ook iets anders uit.

De werking is echter hetzelfde. Alle geneesmiddelen die op de preferentielijst staan zijn door de overheid gecontroleerd en goedgekeurd op kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid. De overheid bepaalt ook welke geneesmiddelen onderling vervangbaar zijn. Je kunt er dus zeker van zijn dat het voorkeursmedicijn net zo goed werkt.

Hoe weet ik of het veilig is om te wisselen naar een ander merk geneesmiddel?

Geneesmiddelen bestaan uit twee delen: de werkzame stof en vulstoffen oftewel hulpstoffen. De werkzame stof is de stof die je nodig hebt voor jouw aandoening en is bij vergelijkbare geneesmiddelen altijd hetzelfde. Alleen de vulstoffen kunnen anders zijn.

Als je een ander merk krijgt van een geneesmiddel wordt er altijd voor gezorgd dat de werkzame stof precies hetzelfde is. Ook al ziet de vorm en kleur er misschien anders uit dan je gewend bent, jouw apotheek en arts zorgen ervoor dat jouw overstap altijd veilig is. Je kunt bij je apotheek om hulp en advies vragen als je daar behoefte aan hebt.

Kunnen geneesmiddelen verwijderd worden van de preferentielijst?

Ja, er kunnen geneesmiddelen verwijderd en toegevoegd worden op de preferentielijst. Als een middel langere tijd niet leverbaar is of er is een vergelijkbaar middel met een lagere prijs beschikbaar, dan wordt een middel van de lijst gehaald.

Als er nieuwe vergelijkbare geneesmiddelen zijn, kunnen die ook worden toegevoegd aan de lijst. Dit kan door het jaar heen gebeuren. Om te voorkomen dat je te vaak van merk moet wisselen, wijzen we preferente middelen altijd voor minimaal 2 jaar aan.

Ik gebruik al lang hetzelfde merk van een geneesmiddel en wil geen ander merk proberen. Kan ik bij de apotheek dan toch nog het huidige merk blijven ontvangen?

Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet het preferentiebeleid gevolgd worden. Wij vergoeden niet-preferente middelen alleen als er sprake is van medische noodzaak of leveringsproblemen bij het voorkeursmiddel.

Als hier geen sprake van is en je wenst toch het niet-preferente middel te krijgen, dan komen de kosten helaas voor je eigen rekening. Jouw apotheek zal dit van tevoren aangeven en de kosten ook direct met je afrekenen. De betaalde rekening kan niet achteraf worden gedeclareerd.

Ik haal mijn medicijnen in het buitenland. Wat krijg ik vergoed?

Als in Nederland woont en je haalt jouw medicijnen meestal bij een apotheek in het buitenland, bijvoorbeeld in België of Duitsland, dan krijg je de medicijnen in het buitenland vergoed volgens dezelfde richtlijnen als in Nederland. Wij hanteren dus ook voor medicijnen uit het buitenland het voorkeursbeleid.

Bart
Peggy
Bianca
Danique

Tips, inspiratie en exclusieve klantvoordelen

Wil jij niets missen? Laat dan je e-mailadres achter en ontvang maandelijks tips, inspiratie en exclusieve klantvoordelen in je mailbox.

Leuk dat je je inschrijft voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt binnenkort de eerste maandelijkse tips & inspiratie in je mailbox. Voorkom dat onze nieuwsbrief in je spam terechtkomt, voeg mailing@aevitae.com dan toe aan je contacten.