Kunnen we helpen?
21 oktober 2019

Dementie preventie

Een grote groep artsen, hoogleraren, directeuren en andere deskundigen hebben minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) opgeroepen om werk te maken van preventie tegen dementie. Dementie is niet alleen een hele nare aandoening, ook voor naasten, maar ook de ‘duurste ziekte’ in Nederland. Meer dan 9 miljard van de begroting gaat naar deze zorg. De kosten nemen naar verwachting enorm toe, omdat het aantal mensen met dementie in 2040 mogelijk verdubbelt tot meer dan een half miljoen. Met preventie maatregelen verwacht deze groep professionals een besparing tot wel 2 miljard euro per jaar.

Risicofactoren
Internationale wetenschappers denken dat 30 tot 40 procent van de dementiediagnoses, waaronder Alzheimer, te wijten is aan risicofactoren die beïnvloed kunnen worden. Volgens de groep die deze oproep heeft gedaan is er dan ook een krachtig preventie beleid nodig. Zaken die van invloed kunnen zijn op het voorkomen van dementie zijn onder meer lichaamsbeweging, een gezonde bloedsuikerspiegel en bloeddruk, gezonde voeding en een gezond gewicht, niet roken, genoeg slaap, onderwijs en sociale interactie. Een vitale levensstijl is dus van groot belang in dit preventie beleid.

GLI

In de brief wordt ook een oproep gedaan aan burgers en (para)medici om de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) te omarmen. Voor mensen met een duidelijk risico is er een goed, langdurig programma waarmee deze mogelijke risicofactoren kunnen worden aangepakt. De GLI is opgenomen in de basisverzekering en vrijgesteld van het eigen risico. Meer weten over deze interventie en of u in aanmerking komt hiervoor? Lees dan hier de folder.

Aevitaal
Komt u niet in aanmerking voor de GLI maar wilt u toch aan de slag met uw vitaliteit? Op Aevitaal vindt u allerlei nuttige artikelen en filmpjes die u helpen om langdurig uw levensstijl te verbeteren! Heeft u vragen over deze thema’s? U kunt ze direct stellen aan Fitz, uw persoonlijke Aevitaal assistent.

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.