Kunnen we helpen?
08 april 2019

Maak kennis met GLI

Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)


Wat is een GLI?
In de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) worden behandelingen gecombineerd om aandoeningen die gerelateerd zijn aan overgewicht en obesitas te voorkomen door:

  •  gezondere voeding en eetgewoontes
  •  meer lichaamsbeweging
  •  bevorderen van gedragsverandering.

Het GLI-programma bestaat uit een behandelfase en een onderhoudsfase. De totale doorlooptijd van het programma is 24 aaneengesloten maanden. Uit diverse studies blijkt dat langdurige begeleiding essentieel is voor een blijvend effect. Bij verandering van leefstijl gaat het vooral om het vasthouden van het nieuwe gedrag. Groepssessies lijken daarbij succesvoller dan een individuele aanpak.

Vergoeding
Een GLI wordt vergoed vanuit de basisverzekering indien je BMI 25 of hoger is én je gemotiveerd bent om te veranderen. Het eigen risico is niet van toepassing op de GLI. Aanvullende voedingsmiddelen, fitnessabonnement of lidmaatschap van een sportclub nodig ter ondersteuning? Let op, deze zijn voor eigen rekening.

Verwijzing via de huisarts
De huisarts verwijst naar een zorgaanbieder die voldoet aan de gestelde kwaliteitscriteria. Het RIVM heeft een register opgenomen met erkende GLI-programma’s die bewezen effectief zijn. Een GLI mag alleen aangeboden worden door een aanbieder die beschikt over de vereiste competenties. Dit kan een leefstijlcoach (ingeschreven in het BCLN-register) zijn of een zorgverlener met aantekening Leefstijlcoach in het kwaliteitsregister Paramedici.

Heb jij een VGZ basisverzekering? Dan vind je de zorgverleners hier.
Ben jij verzekerd via EUCARE? Dan zoek je je zorgverlener hier met zoekterm ‘GLI’ 

Drie programma’s
De GLI bestaat uit drie verschillende programma’s. CooL, Beweegkuur en Slimmer. Elk programma heeft een ander doel en een andere doelgroep.

 

Niet in aanmerking voor GLI en toch overgewicht?
In de meeste aanvullende verzekering en werknemerspakketten is een vergoeding voor een diëtist of gewichtsconsulent opgenomen. Raadpleeg de polisvoorwaarden voor de hoogte van de vergoeding en bij wie je terecht kunt. Geen aanvullend pakket of wil je zelf aan de slag om langdurig je levensstijl te verbeteren? Lees dan hier het artikel ‘Fitter in 3 stappen’ op Aevitaal.

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.