Kunnen we helpen?
28 maart 2019

Tips voor een soepele overgang naar zomertijd

Komend weekend gaat de zomertijd weer in. Van zaterdag op zondag worden de klokken een uur vooruit gezet, van 02.00 uur naar 03.00 uur.

Door de overgang naar de zomertijd kan onze biologische klok tijdelijk van slag raken. Onrustige nachten en slaperigheid overdag zijn dan de gevolgen die meerdere dagen kunnen aanhouden. Heb je er eerder last van gehad of heb je jonge kinderen? Plan dan vooruit om te zorgen voor een soepele overgang:

Met deze tips voorkom je vermoeidheid

  • Vermijd fel licht in de avond en kijk een uur voor bedtijd niet meer naar beeldschermen. Het blauwe licht van smartphone, tablet, computer of tv onderdrukt de productie van het hormoon melatonine. Daardoor worden we later slaperig. 
  • Stel je in de ochtend vlak na het opstaan bloot aan het daglicht. Ga bijvoorbeeld een half uurtje wandelen of fietsen of zoek een raam op waar veel daglicht naar binnen valt. Zo went je biologische klok snel aan het nieuwe ritme. 
  • Zet de klokken al op zaterdag 30 maart eerder in de avond terug en ga dan op het gewone tijdstip naar bed.
  • Doe in de dagen na het ingaan van de zomertijd wat rustiger aan. Heb je last van vermoeidheid door de overgang naar de zomertijd, dan is het fijn als je niet extra veel afspraken gepland hebt. 
  • Je kan geleidelijk aan de zomertijd wennen: Pas je ritme al vanaf a.s. donderdag met 15 minuten per dag aan. Ga dus een kwartier eerder naar bed en sta een kwartier eerder op. Pas ook je andere routines op die manier aan, bijvoorbeeld de tijdstippen van de maaltijden. Dit is vooral handig voor kinderen en iedereen die eerder veel last had van de tijdswisseling.

Bron: Somnio

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.