Kunnen we helpen?
29 september 2021

Prinsjesdag 2021: wat betekent dit voor je portemonnee?

De overheid heeft op Prinsjesdag bekendgemaakt wat er allemaal gaat veranderen in de zorgverzekering. Wat betekenen deze veranderingen nu voor jou en je portemonnee? We zetten het voor je op een rijtje.

Eigen risico 2022

Het verplicht eigen risico blijft gelijk: € 385. Dit betekent dat je ook in 2022 de eerste € 385 van zorg uit de basisverzekering zelf betaalt. Pas daarna vergoeden wij de kosten.

Wijzigingen basisverzekering 2022

De overheid bepaalt niet alleen de hoogte van het eigen risico. Hij bepaalt ook de inhoud van de basisverzekering. Dit wijzigt er in 2022:

Elektriciteitskosten beademingsapparatuur
Maak je thuis gebruik van mechanische ademhalingsondersteuning? Dan krijg je vanaf 1 januari 2022 de elektriciteitskosten hiervan vergoed.

Combinatietest
De vergoeding van de combinatietest bij een medische indicatie vervalt per 1 oktober 2021. Deze wordt vervangen door de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test).

Nieuwe manier van declareren in de GGZ
In 2022 worden rekeningen van GGZ duidelijker. Voor iedere behandeling zal een aparte factuur worden gestuurd. Geen verzamelfacturen meer, maar simpele regels en overzichtelijke rekeningen. Deze nieuwe regels gelden zowel voor basis-GGZ als gespecialiseerde GGZ. Ben jij onder behandeling bij een GGZ-zorgverlener? Dan kan het dus zijn dat je in 2022 al eerder in het jaar een factuur voor het eigen risico ontvangt.

Logeerkosten bij CAR-T celtherapie
Er is een nieuwe behandeling beschikbaar voor lymfeklierkanker: CAR-T celtherapie. Deze therapie is beschikbaar in een aantal ziekenhuizen. Moet jij deze behandeling ondergaan en woon je meer dan 60 minuten van het ziekenhuis? Dan vergoeden wij de logeerkosten in bijvoorbeeld een hotel. Het is namelijk belangrijk dat je in de 2 weken na de behandeling in de buurt van het ziekenhuis verblijft.

Herstelzorg na corona
Heb jij corona gehad en heb je nog steeds last van klachten en beperkingen? Dan kom je tot 1 augustus 2022 in aanmerking voor bepaalde behandelingen die je herstel verbeteren. Het gaat om:

  • logopedie (alle behandelingen vergoed);
  • ergotherapie (maximaal 10 uur);
  • fysiotherapie of oefentherapie(maximaal 50 behandelingen);
  • voedingsadviezen van diëtist (maximaal 7 uur).

Je aanvullende verzekering 2022

Uiterlijk 12 november 2021 maken wij de wijzigingen voor de aanvullende verzekeringen bekend. Deze wijzigingen zetten we voor je op een rijtje, samen met je nieuwe polis voor 2022 die we op 12 november voor je klaarzetten in de Mijn Aevitae.

Premiestijging 2022

De overheid gaat uit van een lichte premiestijging voor de basisverzekeringen van € 2,75 per maand. De zorgtoeslag stijgt mee. Op 12 november maken wij in de loop van de dag onze premies voor de basisverzekering bekend op https://www3.aevitae.com/eucare.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de premie voor 2022?

Meld je hier aan voor de premie alert!

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.