Heeft mijn slechte slaapkwaliteit een medische oorzaak?
Slaaponderzoekers bevestigen het allemaal; een goede nacht slaap is essentieel voor gezonde hersenen. Toch is de kwaliteit van onze slaap helaas niet altijd zo goed. Uit onderzoek door de Hersenstichting blijkt zelfs 63% van de Nederlanders ontevreden over hun eigen slaapkwaliteit. Te laat naar bed, piekeren of mediagebruik zijn vaak de boosdoeners. Soms heeft het zelfs een medische oorzaak. En die is het onderzoeken waard.
Heeft mijn slechte slaapkwaliteit een medische oorzaak?
Heb jij last van vermoeidheid of prikkelbaarheid overdag, hoofdpijn bij het wakker worden of klaagt jouw partner dat je snurkt? Misschien heb jij wel slaapapneu. Om hierachter te komen is een slaaponderzoek nodig. De kosten van het slaaponderzoek en de eventuele behandeling worden vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt mogelijk wel eigen risico. Met een slaaponderzoek via Ksyos weet jij binnen twee weken of je slaapapneu hebt. Ksyos is een gecontracteerde zorgverlener sinds 2021. Dit betekent dat zij de factuur rechtstreeks naar ons sturen en jij deze niet hoeft voor te schieten.
Wat is slaapapneu?
Bij slaapapneu stopt de ademhaling herhaaldelijk tijdens de slaap; dit gebeurt minimaal vijf keer per uur. Elke ademstop duurt minstens tien seconden, maar kan soms zelfs zestig seconden duren. Door de ademstop wordt het normale slaappatroon onderbroken en worden sommige mensen zelfs wakker. Slaapapneu komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en vooral bij mensen tussen de 45 en 65 jaar.
Welke klachten passen bij slaapapneu?
Mensen met slaapapneu ervaren klachten zoals snurken, vermoeidheid en prikkelbaarheid overdag. Ze hebben weinig energie en voelen zich vaak slaperig. Het stoppen met ademhalen en het snurken zullen vaak niet door diegene met slaapapneu zelf worden opgemerkt, maar door de partner. Andere klachten die passen bij slaapapneu zijn overdag in slaap vallen, stemmingswisselingen en concentratieproblemen. Maar ook een hoge bloeddruk, hoofdpijn of een droge mond bij het wakker worden zijn klachten bij slaapapneu.
Vaak ervaren mensen deze klachten niet meteen als erg genoeg, waardoor ze er niet mee naar de huisarts gaan. Ernstige slaapapneu kan gevaarlijk zijn en kan onder andere leiden tot een hartaanval, beroerte, impotentie, overmatige slaperigheid overdag en een hoge bloeddruk. Gemiddeld duurt het drie tot vijf jaar voordat een patiënt zich bij de huisarts meldt.
Slaaponderzoek aanvragen
Met een slaaponderzoek via Ksyos weet jij binnen twee weken of je slaapapneu hebt. Wil je weten of je in aanmerking komt voor een slaaponderzoek? Laat je gegevens hier achter en Ksyos neemt contact met je op.