Oh nee, de wintertijd komt eraan!
Zondag, 30 oktober 2022, gaat de wintertijd in. De klok wordt in de nacht van zaterdag op zondag een uur teruggezet. Dit heeft natuurlijk effect op je interne klok, want sommige mensen moeten hieraan toch écht wennen. Dit kan tijdelijk zorgen voor extra vermoeidheid.
Heb jij nou ook altijd moeite met in het nieuwe ritme komen? Dan hebben wij een drietal tips voor jou.
Tip 1: Pas je bedtijden een paar dagen van te voren aan
Begin enkele dagen voor de tijdswisseling met het aanpassen van je bedtijden. Is je bedtijd bijvoorbeeld 23.00u? Ga dan vandaag om 23.30u slapen, vrijdag om 23.45u en zaterdag om 00.00u. Dan is de omschakeling niet zo groot. Zorg daarna wel dat je elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed gaat.
Tip 2: Zet de klok zaterdagavond al terug
Zet je klokken thuis op zaterdagavond al terug en probeer je normale bedtijd aan te houden. Sta zondagmorgen dan ook op je normale tijdstip op.
Tip 3: Zorg voor goede slaapomstandigheden
Heb je last van slaaptekort? Dan kun je meer last krijgen van vermoeidheid na de tijdswisseling dan wanneer je goed slaapt. Dus zorg extra voor goede slaapomstandigheden de komende week. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van cafeïne, vooral later op de dag. Maar ook het drinken van glaasjes wijn of bier kan hier invloed op hebben. Neem vooral een moment van ontspanning voordat je naar bed gaat, dat helpt absoluut.
Ben je toch moe? Plan de eerste dagen je agenda na de tijdswisseling niet helemaal vol. Zo heb je wat meer ruimte en kun je het wat rustiger aan doen. En ja, geniet gewoon lekker van dat extra uurtje slaap of begin je ochtend extra productief met een heerlijke ochtendwandeling.