Dit kun je doen als je op de wachtlijst in de GGZ staat.
Uit recente cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat de verwachte daling in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) uitblijft. Ook blijkt dat in december 2022 ruim 84.000 mensen wachtten op een intake of een behandeling in de GGZ. Hoe intensiever de zorgvraag, hoe langer de wachttijd. Dit heeft meerdere oorzaken. Zo is de vraag naar GGZ gegroeid. De problemen in de arbeidsmarkt spelen daarin een grote rol. We vroegen onder andere onze expert Preventie & Verzuim wat je kunt doen als je op de wachtlijst staat.
Neem contact met ons op voor zorgbemiddeling
Dit is jouw eerste stap. Moet je lang wachten op een intake of behandeling? Dan kunnen wij er met zorgbemiddeling voor zorgen dat de wachttijd verkort wordt. Wij gaan voor jou op zoek naar een andere zorgverlener die de behandeling eerder kan uitvoeren. Eerst kijken we of je terecht kunt bij een zorgverlener bij jou in de buurt. Als daar op korte termijn geen plaats is, zoeken we verder in de rest van Nederland.
Deze zorgbemiddeling is een gratis service voor al onze verzekerden. Gemiddeld verkorten wij de wachttijd met 9 weken.
Denk ook eens aan e-health
Online behandelen heeft veel voordelen. De drempel ligt lager. Bovendien is er niet of nauwelijks sprake van wachttijd. Bij sommige zorgverleners start je zelf al online met zelfzorg voordat de behandeling is gestart. Hierdoor overbrug jij makkelijker een eventuele wachttijd. En dat allemaal vanaf een plek en op een moment dat jij prettig vindt.
Bij Aevitae hebben we een aantal gecontracteerde zorgverleners die online psychologische zorg bieden, zoals Viviq, Mentaal Beter, iPractice, HSK en FortaGroep. Deze psychologische zorg wordt in de regel vergoed vanuit de basisverzekering.
Schakel de hulp in van je werkgever
Praat met jouw werkgever over welke zorg er voor jou beschikbaar is. Er zijn namelijk diverse mogelijkheden op het gebied van bedrijfszorg.
Heeft jouw werkgever een collectieve zorgverzekering of inkomensverzekering bij Aevitae? Dan kan jouw werkgever ons inschakelen voor bedrijfszorg. Wij hebben verschillende dienstverleners die psychologische zorg bieden aan werknemers, zoals PSION, Koers en Cenzo. In de meeste gevallen vindt de intake binnen 7 werkdagen plaats. De vergoeding loopt in de meeste gevallen buiten de zorgverzekering om.
Neem contact op met je gemeente
In het land zijn er volop initiatieven uitgerold voor mensen die op de wachtlijst in de GGZ staan. Neem daarom eens contact op met jouw gemeente of zij iets voor jou kunnen betekenen.
Een van deze initiatieven is de WachtVerzachter, actief in de gemeenten Eindhoven, Utrecht en Dronten. De WachtVerzachter is een oplossing voor mensen die in afwachting zijn van psychische hulp. En zorgt ervoor dat je tijdens het wachten al kunt werken aan je herstel. Je wordt direct gekoppeld aan een ervaringsdeskundige die jouw situatie (h)erkent.
Ouders met kinderen tot 18 jaar kunnen zich voor GGZ ook melden bij de gemeente. Dit valt namelijk onder jeugdzorg en niet onder de zorgverzekering.
Meer informatie over zorgbemiddeling
Moet je lang wachten voor een behandeling of opname? Of wil jij hulp bij het vinden van een zorgverlener in de GGZ? Bel ons dan voor zorgbemiddeling of vraag hier online zorgbemiddeling aan.