Alles wat je moet weten over patiëntenstops en zorgplafonds
Het nieuws dat zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg dit jaar geen nieuwe patiënten meer aannemen van een aantal zorgverzekeraars, heeft zorgen opgeroepen bij patiënten die klant zijn bij deze verzekeraars. Deze patiëntenstop heeft alles te maken met de prijsafspraken tussen zorgverzekeraars en zorgverleners. Ook wel zorgplafonds genoemd. Hoe dit precies werkt, leggen we je in dit blog uit.
Wat is een zorgplafond?
Een zorgplafond is het maximumbedrag dat een zorgverlener mag declareren bij een zorgverzekeraar, ook wel een omzetplafond genoemd. Als het zorgplafond is bereikt, betekent dit in de praktijk vaak een patiëntenstop voor iedereen die bij verzekeraar X is verzekerd.
Het doel van een zorgplafond is om de zorgkosten te beheren en te controleren. Zorgverzekeraars en zorgverleners onderhandelen over deze zorgplafonds als onderdeel van hun contractuele overeenkomsten. De zorgverzekeraar belooft de zorgverlener een bepaald bedrag te betalen voor de geleverde zorg gedurende een jaar, en dit bedrag wordt vastgelegd in het contract. Als de zorgverlener echter meer zorg verleent dan wat in het zorgplafond is vastgesteld, kan de zorgverzekeraar weigeren om de extra kosten te vergoeden. En dit kan dus leiden tot patiëntenstops en langere wachttijden voor een behandeling of operatie voor patiënten die verzekerd zijn bij deze zorgverzekeraar.
Bij Aevitae heb jij het hele jaar toegang tot zorg
Wij geloven dat zorg voor iedereen toegankelijk moet blijven. Het hele jaar door. Want niets is zo vervelend als wanneer je operatie wordt uitgesteld of er een patiëntenstop is bij jouw zorgverlener. Daarom spreken wij als een van de enige verzekeraars geen zorgplafonds of omzetplafonds af met zorgverleners. Zo heb jij met een Aevitae zorgverzekering het hele jaar toegang tot zorg.
Gratis zorg- en wachtlijstbemiddeling
Mocht jij om een of andere reden toch tegen lange wachttijden aanlopen, dan kun je ons altijd inschakelen voor gratis zorg- en wachtlijstbemiddeling. Wij zoeken dan naar andere zorgaanbieders die jou eerder kunnen helpen met de zorg die jij nodig hebt. Want wanneer je zorg nodig hebt, wil je hier niet lang op hoeven wachten.
Voor zo’n 73% van alle verzoeken die wij voor zorg- en wachtlijstbemiddeling ontvangen, verkorten we de wachttijd met gemiddeld 10 weken.
Ook in 2025 géén zorgplafond
Bij Aevitae staat de klant centraal, en dit uitgangspunt blijft onveranderd. Als klant van Aevitae kun je er dus op vertrouwen dat jouw gezondheid altijd de hoogste prioriteit heeft en dat je de zorg die je nodig hebt tijdig krijgt.