Nieuw beleid voor de vergoeding van geneesmiddelen
Vanaf 1 januari 2025 voert Aevitae een nieuw beleid in voor de vergoeding van geneesmiddelen: het voorkeursbeleid, ook wel bekend als het preferentiebeleid. Dit nieuwe beleid helpt om geneesmiddelen voor iedereen betaalbaar te houden, zonder in te leveren op kwaliteit of betrouwbaarheid te doen aan kwaliteit of betrouwbaarheid. Wat betekent dit precies voor jou? We leggen het uit.
Wat is het voorkeursbeleid?
Het voorkeursbeleid houdt in dat Aevitae binnen groepen van vergelijkbare geneesmiddelen (met dezelfde werkzame stof) één voorkeursmiddel aanwijst. Dit middel wordt geselecteerd op basis van kwaliteit, prijs en leveringszekerheid. Hierdoor kan het voorkomen dat je bij de apotheek een ander merk of een ander doosje krijgt dan je gewend bent.
Je hoeft je geen zorgen te maken: alle voorkeursmiddelen zijn in Nederland goedgekeurd, voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaarden en staan vermeld in het GeneesmiddelenVergoedingenSysteem (GVS). Bovendien blijven voorkeursmiddelen minimaal twee jaar ongewijzigd, zodat je niet vaak van medicijn hoeft te wisselen.
Wij brengen je apotheek op de hoogte van de voorkeursmiddelen. Hier hoef je zelf niets voor te doen.
De voordelen van een voorkeursbeleid voor jou
- Geen eigen risico voor voorkeursmiddelen: Kies je voor een voorkeursmiddel? Dan betaal je geen eigen risico over deze medicijnen. Dit betekent dat je flink kunt besparen op je zorgkosten. Houd er wel rekening mee dat je nog steeds eigen risico betaalt over aanvullende apotheekkosten, zoals begeleidingsgesprekken of uitgiftekosten.
- Lagere zorgpremie: Door het voorkeursbeleid dalen de prijzen van geneesmiddelen aanzienlijk, vaak met 30% tot 90%. Deze kostenbesparingen maken het mogelijk om de premies van de zorgverzekering betaalbaar te houden.
Wat als het voorkeursmiddel niet geschikt is of niet leverbaar?
Jouw arts kan een andere variant voorschrijven met ‘medische noodzaak’ als je niet goed reageert op een voorkeursmiddel. Dit middel wordt nog steeds vergoed vanuit de basisverzekering, maar je betaalt er wél eigen risico over.
Als het voorkeursmiddel tijdelijk niet beschikbaar is, krijg je een vervangend geneesmiddel. Dit vervangende middel wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar hiervoor geldt wel het eigen risico.
De baliekaart
Wil je precies weten hoe de vergoeding van geneesmiddelen in 2025 is geregeld? De baliekaart, opgesteld door de KNMP, biedt een handig overzicht van de farmaceutische zorg per zorgverzekeraar. Dit maakt het makkelijker om een weloverwogen keuze te maken bij het vergelijken van zorgverzekeringen.
Wat kun je verwachten?
In december 2024 publiceert Aevitae een lijst met voorkeursmiddelen in het Reglement Farmaceutische Zorg 2025 op deze pagina. Vanaf dat moment kun je eenvoudig zien welke medicijnen onder het voorkeursbeleid vallen. Door het voorkeursbeleid in te voeren, draagt Aevitae bij aan het betaalbaar houden van zorg voor iedereen. Met deze veranderingen willen we ervoor zorgen dat geneesmiddelen toegankelijk, betaalbaar en van hoge kwaliteit blijven.
Heb je vragen over het nieuwe geneesmiddelenbeleid? Neem dan eens een kijkje op onze website. Hier vind je alle informatie over ons geneesmiddelenbeleid.