Kunnen we helpen?
08 augustus 2024

Werk en gezin combineren zonder jezelf voorbij te lopen? 3 tips!

Wist je dat meer dan 30% van de werkende ouders de combinatie werk en gezin als stressvol ervaart? Misschien herken jij dit ook wel: Je hebt het gevoel dat je alles maar ‘half’ doet, het voelt als een aparte baan om alle afspraken van je werk met het gezinsleven gecombineerd te krijgen en je zit non-stop in de sjeesstand. Met als gevolg dat je je aan het einde van de dag uitgeblust en weinig voldaan voelt.  Als orthopedagoog (MSc.) ziet en spreekt Loes Waanders dagelijks ouders die hiermee worstelen. In de praktijk zorgt het vaak voor een kort lontje, onrust in je hoofd (piekeren), weinig genietmomenten, minder focus, vermoeidheid, onrust en gevoelens van onzekerheid (“Wat doe ik verkeerd, andere ouders zien er relaxter uit..”). Hoe je hiermee omgaat? Loes vertelt.

Alle ballen hoog houden…of toch maar vaker laten vallen?

Waarschijnlijk ben jij niet alleen werknemer en ouder maar misschien ook partner, vriend(in), sportmaatje, heb je hobby’s enzovoort. Het combineren van al deze rollen is voor veel ouders met kinderen een uitdaging. Door de komst van een kind heb je immers minder tijd en meer taken te doen. Dat vraagt veel van je. Helemaal in deze individualistische maatschappij waarbij het opvoeden primair wordt uitgevoerd door de ouder(s), misschien aangevuld met een opvang of (schoon)ouders die bijspringen. Kijk je naar andere culturen of hoe dit jaren geleden in Nederland werd gedaan, dan was het heel normaal dat kinderen opgroeiden in gemeenschappen en er veel meer opvoeders waren betrokken bij de alledaagse opvoeding. Er komt nu veel op de schouders van jou als ouder terecht.

Gezinnen zijn veranderd

Daarbij komt het gegeven dat er steeds meer gezinnen zijn waarbij beide ouders werken terwijl de maatschappelijke voorzieningen onvoldoende zijn meegegroeid met die verandering. Denk aan schooltijden die niet aansluiten op werktijden, lange wachtlijsten bij een kinderopvang of BSO of de hoeveelheid vrije dagen op een basisschool ten opzichte van vakantiedagen voor werknemers in loondienst. Dit zorgt voor veel extra regelzaken en daarmee onrust.

Nu hebben we maar beperkt invloed op de omstandigheden om ons heen en de manier hoe onze maatschappij ingericht is. Waar we veel meer invloed op hebben is hoe we ermee omgaan. Zodat je niet structureel overloopt maar het gevoel hebt grip te hebben op die stress en uitdagende momenten bij jezelf.

Leeg je emmer op tijd

Want wanneer je lange tijd onder druk staat, dan kun je jezelf vergelijken met een emmer die gevuld is met water. Gedurende een dag druppelen er continu druppels in de emmer. Dat zijn kleine stressvolle momenten: een kind wat ‘s ochtends treuzelt terwijl jij nodig naar je werk moet of een lastig gesprek op je werk. Wanneer je die emmer op tijd leegt dan is er niets aan de hand: dan is er daarna weer genoeg ruimte om vol te druppelen. Maar als je voortdurend voldruppelt en de emmer niet op tijd leegt, dan loopt hij over. En dat gebeurt er ook bij jou wanneer je non-stop in de ‘aan’ stand staat.

Gelukkig zijn steeds meer ouders maar ook werkgevers zich bewust van de gevolgen van mentale overbelasting. Wanneer jij te lange tijd onder (te)veel druk staat, ben je namelijk niet alleen een minder relaxte ouder maar ook op je werk belemmert het jouw productiviteit, focus en creativiteit.

Voor jezelf zorgen en goed voor je werknemers zorgen is dan ook geen luxe maar noodzaak.

Wat is zelfzorg (niet)?

Als we denken aan ‘zelfzorg’ dan zien we vaak een vakantie voor ons, een dagje sauna of een kop koffie in de zon. Die momenten zijn fijn en moet je ook zeker inplannen. Maar echte zelfzorg gaat veel meer over jezelf goed kennen: jouw gedrag en gedachten begrijpen. Weten waardoor jij onrust ervaart en begrijpen waarom je geïrriteerd reageert op de boosheid van je kind of waardoor jij zoveel onrust ervaart op je werk.

De signalen en triggers van stress leren begrijpen en vooral: weten wat voor jou goed werkt. Zodat jij jouw emmer vaker tussendoor leegt en je overbelasting voor bent.

Hoe pak je dat aan? 3 tips

Het klinkt zo eenvoudig: goed voor jezelf zorgen. Maar in de waan van de dag is het vaak een uitdaging. Ik deel 3 tips bij je die je eenvoudig kan integreren in een hectisch gezinsleven zonder dat het je tijd kost…maar juist tijd en energie oplevert!

  1. Bouw micro momenten in

Het is vele malen effectiever om op dagelijkse basis kleine momenten van rust in te bouwen in plaats van 1 lang moment. Oftewel: neem liever elke dag 3x 10 minuten pauze dan één keer per maand een nachtje weg boeken. Omdat je emmer dan al te lange tijd vol druppelt.

  1. Van multitasken naar monotasken

Vaak zijn we enorm geneigd om te multitasken: een podcast luisteren tijdens een wandeling of wat mails beantwoorden terwijl je achter jouw laptop een boterham naar binnen werkt. Maar wat er dan gebeurt is dat jouw brein alsnog ‘aan’ blijft staan. Begin eens met 5 minuten per dag monostasken (1 ding tegelijk doen): focus je volledig op dat wat jij op dat moment aan het doen bent. Kijk maar eens hoe snel je afgeleid bent. Lukt het je: dan bouw je de tijd of het aantal momenten uit en je zal merken dat je er steeds beter in wordt en ook meer rust gaat voelen.

  1. Van to-do naar to-be

We zijn enorm geneigd om de dag te starten met alles wat we ‘moeten doen’: de to’do’s. Maar heb je er weleens over nagedacht om op die lijst ook een ‘to-be’ te noteren? Wie wil jij zijn vandaag? Bijvoorbeeld: een relaxte moeder, een werknemer die de werkdag met een voldaan gevoel afsluit? En wat heb jij daarvoor nodig? Welke activiteit hoort daarbij? Zo maak je het voor jezelf heel concreet en dwing je jezelf ook om niet alleen in de doe-stand te schieten maar ook bewust een moment voor jezelf in te plannen.

Tips zijn leuk, maar….. tips informeren en begeleiding transformeert.

Daarom biedt Aevitae 25% korting op de opvoedcursussen, masterclasses en trainingen van Loes Waanders. Meer over dit exclusieve klantvoordeel vind je op Mijn Aevitae.

Naar mijn aevitae

Tips, inspiratie en exclusieve klantvoordelen

Wil jij niets missen? Laat dan je e-mailadres achter en ontvang maandelijks tips, inspiratie en exclusieve klantvoordelen in je mailbox.

Leuk dat je je inschrijft voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt binnenkort de eerste maandelijkse tips & inspiratie in je mailbox. Voorkom dat onze nieuwsbrief in je spam terechtkomt, voeg mailing@aevitae.com dan toe aan je contacten.