Buitenland
Jouw Nederlandse zorgverzekering is ook geldig in het buitenland. Bij zorg in het buitenland maken we onderscheid tussen spoedeisende zorg en geplande zorg. Hieronder vind je de meest voorkomende vragen over zorg in het buitenland.
Niet gevonden wat je zocht? Misschien staat jouw vraag bij ander onderwerp. Keer terug naar de vorige pagina om de andere onderwerpen te zien.
Snel naar categorieën
Categorieën
Spoedeisende zorg in het buitenland
Dit betreft zorg die redelijkerwijs niet is uit te stellen tot terugkeer in Nederland of die bij vertrek naar het buitenland niet te voorzien was. Bijvoorbeeld een gebroken been na een ongeluk tijdens je vakantie of een acute opname bij een hartaanval.
In geval van spoedeisende zorg heb je vanuit de basisverzekering recht op een vergoeding van het gemiddelde Nederlandse tarief voor de betreffende behandeling. Mocht deze vergoeding niet toereikend zijn, dan kan deze worden aangevuld vanuit een eventuele aanvullende verzekering of reisverzekering.
Spoedeisende hulp nodig?
In geval van ziekenhuisopname dien je binnen 24 uur contact op te (laten) nemen met onze alarmcentrale op telefoonnummer 088 - 35 35 705. Het telefoonnummer van de alarmcentrale kun je ook terugvinden op de Europese Gezondheidskaart (EHIC).
Er zijn 2 regelingen voor vergoeding:
- Volgens de basisverzekering en aanvullende verzekering
- Volgens de vergoedingsregels van het land waar je de zorg krijgt, bijvoorbeeld met de Europese gezondheidskaart (EHIC)
Wat betalen we uit de basisverzekering?
We betalen maximaal 100% van het tarief in Nederland voor zorg uit de basisverzekering. De vergoeding is voor mensen die:
- met spoed behandeling nodig hebben in het buitenland tijdens vakantie, studie of werk met een verblijfsduur van maximaal 365 dagen.
- deze behandeling niet hadden verwacht voor de reis begon.
Deze vergoeding wordt verrekend met je eigen risico.
Wat betalen we uit de aanvullende verzekering of reisverzekering?
Dit is afhankelijk van je aanvullende verzekering. Kijk in de polisvoorwaarden van jouw aanvullende verzekering of je recht hebt op de vergoeding van spoedeisende zorg in het buitenland. De polisvoorwaarden vind je terug in Mijn Aevitae. Indien deze niet dekkend tot kostprijs is, raden wij je aan om een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.
Als je Europees burger bent en tijdens een kort verblijf (bijvoorbeeld voor vakantie, zakenreis of studie) in een ander Europees land (in dit geval een van de 28 Europese-lidstaten, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland) ziek wordt, heb je recht op alle medische zorg die niet kan wachten tot je weer thuis bent. Je hebt recht op dezelfde gezondheidszorg als de inwoners van het land waar je verblijft.
Neem altijd je Europese zorgpas (EHIC) mee als je naar het buitenland gaat. Deze kaart is het bewijs dat je verzekerd bent in een EU-land. Ook staat het telefoonnummer van de alarmcentrale op de EHIC.
Heb je geen Europese zorgpas of kun je de kaart niet gebruiken (bijvoorbeeld in een privékliniek), dan mag men jou de behandeling niet weigeren, maar kan het zijn dat je de kosten zelf moet voorschieten en na thuiskomst bij je eigen zorgverzekeraar vergoeding moet aanvragen.
EHIC app
Op de website van de Europese Commissie kun je de EHIC app downloaden. Via deze app kun je per land lezen wat in het wettelijke verstrekkingenpakket zit. En wat je moet doen om zorg te krijgen. Ook vind je in de app informatie over alarmnummers.
Er zijn drie soorten verzekeringsbewijzen:
- European Health Insurance Card (EHIC): Ga je naar een EU/EER-land, Zwitserland of Australië? Dan kun je gebruik maken van de digitale versie van de EHIC. Je vindt deze in Mijn Aevitae en kunt hem opslaan als afbeelding op je smartphone of tablet. Zo heb je hem altijd bij de hand. Wil je toch liever een plastic pas? Dan kun je deze aanvragen via Mijn Aevitae. Je krijgt de EHIC dan binnen 10 werkdagen gratis thuis gestuurd. Met deze pas heb je recht op de vergoeding van zorgkosten volgens de regels van het land waar je de zorg krijgt. Het voordeel is dat je de kosten meestal niet zelf voorschiet.
- Verdragsformulier 111: Dit formulier ontvang je op het moment dat er spoedzorg nodig is. Het formulier wordt niet meer op voorhand verstrekt voor planbare zorg. Ga je naar of ben je in Turkije en heb je plotseling zorg nodig? Neem dan contact op met de Alarmcentrale. Zij zorgen dat er een 111 formulier wordt afgegeven. Voor de landen Tunesië, Noord - Macedonië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Servië of Australia kun je contact opnemen met onze Service Desk. Er komt dan zo spoedig mogelijk een formulier jouw kant op.
- Verzekeringsverklaring: De verzekeringsverklaring is een Engelstalige verklaring. Het is het bewijs dat je een zorgverzekering hebt. Voor de volgende landen heb je een verzekeringsverklaring nodig: Cuba, Iran, Rusland, Venezuela, Wit-Rusland, Zuid-Afrika (laatstgenoemde alleen als je meer dan 90 dagen gaat). Je vraagt de verzekeringsverklaring gratis aan bij onze Service Desk.
Ga je in een ander land dan de hierboven genoemde op vakantie en heb je zorg nodig? Dan betaal je de factuur zelf. Deze kun je achteraf bij ons declareren. Het is dan afhankelijk van je polisvoorwaarden of wij de kosten vergoeden en hoe hoog de vergoeding is. Word je opgenomen in het ziekenhuis? Bel dan binnen 24 uur de alarmcentrale (0031 88 - 35 35 705).
Geplande zorg in het buitenland
Geplande zorg is zorg die je vooraf kunt plannen. Bijvoorbeeld een operatie waarvan je vóór je vertrek naar het buitenland van weet dat die moet plaatsvinden.
Er zijn meerdere regelingen voor vergoeding:
- zorg uit de basisverzekering bij gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorgverleners in België en Duitsland;
- zorg volgens de vergoedingsregels van het land waar je de zorg krijgt, met het S2 formulier.
Wat betalen we uit de basisverzekering bij gecontracteerde zorgverleners?
Deze kosten vergoeden wij volledig, mits er een verwijzing is vanuit jouw behandelaar. Over hetgeen wat wij vergoeden betaal je eigen risico.
Wat betalen we uit de basisverzekering bij niet-gecontracteerde zorgverleners?
Dit is afhankelijk van de basisverzekering van jouw keuze. Kost de behandeling meer dan wij vergoeden? Dan betaal je de rest van het bedrag zelf. Over hetgeen wat wij vergoeden betaal je eigen risico.
Wat regel je zelf bij geplande zorg in het buitenland?
Je hebt vooraf een verwijzing en medische indicatie nodig van je huisarts of specialist. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan moet je eerst een machtiging aanvragen. Vul het aanvraagformulier in en stuur de volgende documenten mee:
- verwijzing van je huisarts of specialist mee. Wij vertellen je dan precies welk bedrag wij betalen.
- medische indicatoe
- offerte
- behandelplan
Wat betalen we uit de basisverzekering bij expertisebehandelingen?
Expertisebehandelingen in het buitenland betalen we 100%. De vergoeding is voor behandelingen waarvoor in Nederland de medische kennis ontbreekt. Je betaalt eigen risico. Ook hiervoor moet je eerst een machtiging aanvragen. Vul het aanvraagformulier in en stuur de bovengenoemde documenten mee als je de aanvraag instuurt.
Waar heb je recht op met het S2 formulier?
Ontvang je graag een S2 document? Geef dit dan duidelijk aan op jouw aanvraagformulier. Wij sturen dit formulier namelijk niet automatisch naar je toe. Met het document S2 kun je aantonen dat wij toestemming hebben gegeven voor jouw geplande behandeling als je verblijft in:
- De EU
- IJsland
- Liechtenstein
- Noorwegen
- Zwitserland
Dit recht heb je op basis van de Europese Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement. Richtlijn 2011/24/EU. Je krijgt het S2 van ons als wij je toestemming geven voor de behandeling.
Wat krijg je betaald met het S2?
Je krijgt dezelfde vergoeding als inwoners van het land waar je verblijft. Je betaalt ook dezelfde eigen bijdragen. Krijg je een nota voor een eigen bijdrage? Stuur deze dan naar ons op. Wij kijken dan of wij de eigen bijdrage betalen.
Wat krijg je niet betaald met het S2?
Zorg in particuliere klinieken zit meestal niet in het wettelijke verstrekkingenpakket van het land. Particuliere klinieken accepteren jouw S2 daarom meestal niet.