Vergoeding fysio- en oefentherapie vanaf 18 jaar
Fysiotherapie of oefentherapie voor tijdelijke klachten (bijvoorbeeld een sportblessure of rugklachten) vergoeden wij niet uit de basisverzekering. In dat geval is er sprake van acute fysiotherapie. Fysiotherapie vergoeden wij dan alleen vanuit de aanvullende verzekering. Toch zijn er een aantal aandoeningen die wél voor vergoeding uit de basisverzekering in aanmerking komen.
Vergoeding basisverzekering
Wij vergoeden fysiotherapie bij bepaalde aandoeningen vanuit de basisverzekering. Dit gaat om de volgende behandelingen:
- Bekkenfysiotherapie vanwege urine-incontinentie
- Fontaine (etalagebenen)
- Artrose van heup- of kniegewricht
- Bij chronische aandoeningen die zijn opgenomen in de Lijst met aandoeningen voor fysiotherapie en oefentherapie vanaf de 21e behandeling
- COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) vanaf klasse twee
- Looptraining bij perifeer arterieel vaatlijden in stadium 2 en 3
- Fysio- of oefentherapie voor (ex-)coronapatiënten die te maken hebben met langdurige klachten, zoals vermoeidheid, verlies in spierkracht of benauwdheid. Wij vergoeden hiervoor maximaal 50 behandelingen.
Uitzondering
De maximale vergoeding van de volgende behandelingen worden verder toegelicht op andere pagina's:
Toestemming
Je hebt vooraf onze toestemming nodig als je behandeld wordt voor een aandoening die is opgenomen in de ‘Lijst met machtigingsgebonden aandoeningen voor fysiotherapie en oefentherapie'. Deze lijst vind je hier.
Chronische aandoening
Jouw zorgverlener beoordeelt na de intake of jouw aandoening een chronische aandoening is. Als dit het geval is, vergoeden wij vanaf de 21e behandeling de kosten uit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen komen voor eigen rekening of je hebt een aanvullende verzekering met een budget voor fysiotherapie. Voorbeelden van chronische aandoeningen zijn:
- lymfoedeem
- spierziekte
- aangeboren afwijking(en)
Je vindt de lijst met chronische aandoeningen hier
Wat vergoeden wij niet uit de basisverzekering?
Je hebt geen recht op:
- arbocuratieve zorg. Dit is zorg die zich richt op de behandeling en genezing van lichamelijke aandoeningen die in verband staan met jouw werk;
- re-integratietrajecten. Een re-integratietraject houdt zich er voornamelijk mee bezig om een arbeidsongeschikte werknemer terug te laten keren op de werkvloer;
- behandelingen of behandelprogramma's die als doel hebben jouw conditie te verbeteren zoals fysiofitness of bewegen voor mensen met overgewicht.
Eigen risico
Ja, voor deze zorg geldt het eigen risico als je 18 jaar of ouder bent. Je kunt in Mijn Aevitae nakijken wat jouw resterend eigen risico is.
Eigen bijdrage
Nee, voor deze zorg geldt geen eigen bijdrage.
Aanvullende verzekering
Niet alle behandelingen vergoeden wij volledig vanuit de basisverzekering. Denk bijvoorbeeld aan de eerste 20 behandelingen bij een chronische aandoening. Heb je een aanvullende verzekering? Mogelijk krijg je deze kosten dan (gedeeltelijk) vergoed. Controleer jouw polisvoorwaarden in Mijn Aevitae.
Wie mag de zorg verlenen?
Bekijk in onze Zorgzoeker welke zorgverlener bij jou in de buurt een contract heeft. Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je mogelijk een gedeeltelijke vergoeding.
Ziekte van Parkinson
Krijg je fysiotherapie behandelingen vanwege de ziekte van Parkinson? Dan kun je alleen naar een gespecialiseerde fysiotherapeut terecht die is aangesloten bij ParkinsonNet.
Verwijzing
Je hebt een verwijzing nodig van jouw...
- huisarts
- medisch specialist
- bedrijfsarts
- kinderarts
- jeugdarts
- physician assistant (PA)
- verpleegkundig specialist
- specialist ouderengeneeskunde (SO)