Kunnen we helpen?

Vergoeding hoortoestellen

Is jouw gehoor verminderd of heb je last van ruis? Dan heb je mogelijk recht op de vergoeding van een hoortoestel.

Vergoeding basisverzekering

Wij vergoeden hoortoestellen categorie 1 t/m 5 uit de basisverzekering.

Wanneer heb ik recht op vergoeding?

Je hebt recht op deze vergoeding als jouw gehoorverlies minimaal 35 dB is. Op basis van het Hoorprotocol 2.0 wordt bepaald op welk type/categorie hoortoestel je recht hebt. Wij vergoeden alleen de categorie die bij je wordt aangemeten.

Uitzondering
Deels implanteerbare hoortoestellen worden alleen vergoed als onderdeel van medisch specialistische zorg.

Gebruikstermijn en garantie

De gebruikstermijn van een hoortoestel en (bi)cros zender is minimaal vijf jaar. Wil je deze binnen de gebruikstermijn vervangen? Dan heb je vooraf onze toestemming nodig. Het audiologisch centrum dient te onderbouwen waarom er binnen de gebruikstermijn vervanging nodig is.

Toestemming

Ga je naar een gecontracteerde leverancier? Dan heb je alleen vooraf goedkeuring van ons nodig bij vervanging binnen de gebruikstermijn. De leverancier verzorgt voor jou de aanvraag. Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan vraag je zelf toestemming bij ons aan voor aanschaf, vervanging en reparatie.

Wil je een duurder hoortoestel?

Als je recht hebt op vergoeding en je gaat naar een gecontracteerde audicien mag je kiezen voor een duurder toestel. Je krijgt dan de vergoeding voor de categorie waarvoor je bent ingedeeld minus de wettelijke eigen bijdrage van 25%. De resterende kosten betaal je zelf.

Heb je recht op vergoeding maar ga je naar een niet-gecontracteerde audicien?
Dan krijg je alleen een vergoeding als je een restitutiepolis hebt. Je krijgt dan de vergoeding voor de categorie waarvoor je bent ingedeeld minus de wettelijke eigen bijdrage van 25%. De resterende kosten betaal je zelf. Heb je een naturapolis? Dan krijg je helaas niks vergoed.

Eigen risico

Ja, deze zorg valt onder het eigen risico als je 18 jaar of ouder bent. Je kunt in Mijn Aevitae nakijken wat jouw resterend eigen risico is.

Eigen bijdrage

Ben je 18 jaar of ouder? Dan ben je een wettelijke eigen bijdrage verschuldigd van 25% van de aanschafkosten. Heb je een aanvullende verzekering? Mogelijk krijg je deze eigen bijdrage dan (gedeeltelijk) vergoed. Controleer in Mijn Aevitae jouw polisvoorwaarden.

Aanvullende verzekering

Heb jij een aanvullende verzekering? Mogelijk krijg je de eigen bijdrage en/of batterijen voor een hoortoestel (gedeeltelijk) vergoed. Controleer in Mijn Aevitae jouw polisvoorwaarden.

Wie mag de zorg verlenen?

Je kunt terecht bij een door ons gecontracteerde hulpmiddelen leverancier. Via onze Zorgzoeker kun je controleren welke zorgaanbieder erbij jou in de buurt gevestigd is. Ga je naar een zorgaanbieder met wie wij geen contract hebben voor deze zorg? Dan worden de kosten mogelijk gedeeltelijk vergoed.

Kwaliteitseisen zorgaanbieder
De audicien dient StAr geregistreerd te zijn en werkt in een winkel met het keurmerk 'De Audicien' of de audicien is een S.E.M.H. erkend audicien. Onze gecontracteerde audiciens voldoen aan deze kwaliteitseisen. Dit hoef je dus niet meer te controleren.

Verwijzing
Als er een doorverwijzing nodig is van een audiologisch centrum of KNO-arts dan laat de audicien dit aan jou weten. Om te weten of je een doorverwijzing nodig hebt gebruikt de audicien de meest recente versie van het Hoorprotocol.

Jongeren onder de achttien jaar
Heb je een (bi)cros zender en/of hoortoestel nodig die niet in de database is opgenomen? Dan heb je een doorverwijzing nodig van het audiologisch centrum.

Bekijk ook

Navigatie

Tips, inspiratie en exclusieve klantvoordelen

Wil jij niets missen? Laat dan je e-mailadres achter en ontvang maandelijks tips, inspiratie en exclusieve klantvoordelen in je mailbox.

Leuk dat je je inschrijft voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt binnenkort de eerste maandelijkse tips & inspiratie in je mailbox. Voorkom dat onze nieuwsbrief in je spam terechtkomt, voeg mailing@aevitae.com dan toe aan je contacten.