Vergoeding kraamzorg thuis
Kraamzorg begint bij de geboorte. De kraamverzorger assisteert de verloskundige of (huis)arts bij de bevalling. De kraamzorg is er dus vanaf het eerste moment om jou te begeleiden en te adviseren. Jouw baby zelfstandig kunnen verzorgen en je dagelijkse bezigheden weer oppakken is het doel van kraamzorg.
Vergoeding basisverzekering
Wij vergoeden maximaal tien dagen kraamzorg vanuit de basisverzekering. Deze periode kan vanaf 2024 in sommige gevallen verdeeld worden over 6 weken. De telling van deze dagen begint vanaf de dag van de bevalling. De kraamzorgverlener bepaalt de hoeveelheid kraamzorg aan de hand van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg.
Bijzonderheden
De verloskundige of de huisarts die de verloskundige zorg verleent stelt het aantal kraamzorguren vast aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg (LIP). Je hebt recht op ten minste 24 uur tot maximaal 80 uur, verdeeld over maximaal tien dagen.
Ga je naar een niet-gecontracteerde kraamverzorgende of verpleegkundige? Stuur dan bij de nota voor kraamzorg een kopie mee van:
- de indicatiestelling volgens het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg (LIP), en;
- in het geval van zorg door een kraamverzorgende: het diploma kraamverzorgende.
Deze kopieën kun je opvragen bij de betreffende kraamzorgorganisatie en/of bij de zelfstandig werkende kraamverzorgende of verpleegkundige.
Voor iedere dag tijdens de ziekenhuisopname waarin kraamzorg al gedeeltelijk in het ziekenhuis heeft plaatsgevonden, brengen wij het gemiddelde aantal uren kraamzorg (dit is het aantal geïndiceerde uren kraamzorg verdeeld over tien dagen) per dag in mindering op het aantal geïndiceerde kraamzorguren.
Als meerdere zorginstellingen (bijvoorbeeld ziekenhuis en kraamzorgorganisatie) voor dezelfde dag kraamzorg in rekening brengen, dan heb je ook op deze dag dubbel recht op kraamzorg.
Belangrijk
Om aanspraak te maken op de volledige vergoeding dien je je in te schrijven bij een gecontracteerde zorgverlener. In onze Zorgzoeker vind je alle gecontracteerde zorgverleners terug.
Je kunt rechtstreeks een afspraak maken met een kraamzorgbureau, geboorte of kraamcentrum. Je hoeft je keuze niet aan ons door te geven. Regel je aanvraag op tijd! Probeer tenminste 5 maanden vóór de vermoedelijke bevallingsdatum contact op te nemen met de zorgverlener van jouw keuze.
Eigen risico
Nee, voor deze zorg geldt geen eigen risico.
Eigen bijdrage
Ja. Voor deze zorg geldt een eigen bijdrage van € 5,10 per uur. Heb je een aanvullende verzekering? Mogelijk kun je vanuit jouw aanvullende verzekering een vergoeding krijgen voor deze eigen bijdrage.
Aanvullende verzekering
Wil je weten of wij de eigen bijdrage, extra kraamzorg of een kraampakket vergoeden vanuit jouw aanvullende verzekering? Log dan in via Mijn Aevitae en check de polisvoorwaarden van jouw aanvullende verzekering.
Heb je vanuit jouw aanvullende verzekering recht op vergoeding van het kraampakket? Dan kun je dit rechtstreeks bij Natalis aanvragen.
Wie mag de zorg verlenen?
Gediplomeerde kraamverzorgende of verpleegkundige. Bekijk met onze Zorgzoeker of de kraamzorgorganisatie van jouw keuze gecontracteerd is. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je mogelijk een gedeeltelijke vergoeding. De verloskundige of huisarts die de zorg verleent stelt samen met jou vast welke zorg je nodig hebt.
Verwijzing
Je hebt geen verwijzing nodig.
Bekijk ook
Veelgestelde vragen
Kraamcentra maken een inschatting van de kraamzorg die jij en je baby nodig hebben. Hierbij kijken zij naar een aantal factoren: je woonsituatie, de samenstelling van je gezin, sociale omstandigheden en de gezondheid van jou en je kindje. Alle kraamcentra gebruiken daarvoor het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIP): een soort handleiding om de soort en het aantal uren kraamzorg te bepalen.
Vooraf maakt het kraamcentrum een afspraak met jou om in te schatten hoeveel kraamzorg je nodig hebt. Op de dag van de bevalling en 3/4 dagen later wordt opnieuw naar je situatie gekeken. Zodat je verzekerd bent van kraamzorg op maat. Als er iets veranderd is, wordt de inschatting aangepast, een zogeheten herindicatie. Als er geen bijzonderheden zijn, krijg je meestal 49 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Maar afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan dit dus meer of minder zijn.
Dit is een soort handleiding om te bepalen hoeveel kraamzorg iemand nodig heeft. Alle kraamcentra gebruiken het LIP, zodat zij op een objectieve manier kunnen inschatten hoeveel kraamzorg moeder en kind nodig hebben. Bekijk het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIP).
Je kunt kraamzorg aanvragen door rechtstreeks contact op te nemen met een zorgverlener naar keuze. Gecontracteerde zorgverleners vind je in onze Zorgzoeker. Vraag kraamzorg uiterlijk in de 4e maand van uw zwangerschap aan, zodat de zorg tijdig geregeld is.
Wij bieden je een ruime keuze aan kraamcentra. Stuk voor stuk gekwalificeerde centra die aan de landelijke kwaliteitseisen voldoen. Heb jij al een kraamzorgcentrum op het oog? Via de Zorgzoeker kun je controleren of zij een gecontracteerd kraamzorgcentrum zijn.
Heb jij een aanvullende verzekering? Dan heb je mogelijk recht op een gratis kraampakket. In het kraampakket zitten medische artikelen en praktische verzorgingsproducten voor moeder en kind. Bovendien bevat het luxe pakket enkele babyverzorgingsartikelen. Het assortiment is in overleg met verloskundigen samengesteld en voldoet aan de hoogste eisen.
Je kunt het kraampakket gemakkelijk en snel online aanvragen via Natalis. Wanneer je jouw gegevens invult, dan zie je meteen of je het pakket gratis kunt aanvragen. Heb je geen aanvullende verzekering? Of is er in jouw aanvullende verzekering geen vergoeding opgenomen voor een kraampakket? Dan kun je een medisch kraampakket online bestellen voor € 29,11 (inclusief verzendkosten). Je ontvangt het pakket in de 7e maand van je zwangerschap.