Vergoeding verpleging en verzorging (wijkverpleging)
Als je zorg aan huis nodig hebt door een verpleegkundige of verzorgende wordt dit verpleging en verzorging of wijkverpleging genoemd. Je krijgt bijvoorbeeld hulp bij het aankleden en douchen. Maar ook met het geven van injecties en verzorgen van wondjes. Als je langer dan één jaar aangewezen bent op deze zorg kun dit ook vergoed krijgen via een persoonsgebonden budget (pgb).
Palliatieve terminale zorg is de zorg voor ongeneeslijk zieken. Deze zorg kan thuis of in een hospice worden gegeven door speciaal hiervoor opgeleide verpleegkundigen.
Verpleging en verzorging van kinderen heet intensieve kindzorg. Dit is voor kinderen die extra zorg nodig hebben door bijvoorbeeld een ziekte of lichamelijke handicap. De zorg kan thuis gegeven worden, maar ook in een medisch dagverblijf of kinderhospice.
Indicatie of verwijzing
Voor volwassenen vanaf 18 jaar kijkt een hbo-verpleegkundige hoeveel en welke verzorging je nodig hebt. Dit gesprek vindt meestal thuis plaats en heet ook wel indicatiegesprek. Daarna stel je samen een zorgplan op. In dat plan staat beschreven hoelang en hoeveel je van welke zorg krijgt. Dit noemen we een indicatiestelling. Een verwijzing is hier niet voor nodig.
Als er sprake is van zorg in de palliatief terminale fase moet de arts dit hebben vastgesteld.
De indicatie voor verpleging en verzorging van kinderen jonger dan 18 jaar wordt vastgesteld door een hbo-verpleegkundige met kinderaantekening of een verpleegkundig-specialist die werkzaam is bij een bij BINKZ aangesloten zorgaanbieder. Deze stelt samen met de ouders en kinderarts een zorgplan op. Voor deze zorg is een verwijzing van de kinderarts nodig.
Vergoeding basisverzekering
Verpleging en verzorging vergoeden wij vanuit de basisverzekering. De vergoeding van persoonlijke verzorging valt hier ook onder.
Wat vergoeden wij niet?
Wij vergoeden geen kraamzorg, persoonlijke verzorging (tenzij dit onderdeel is van de wijkverpleging) of huishoudelijke hulp vanuit dit budget. Heb je een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz)? Dan valt de vergoeding van verpleging en verzorging niet meer onder de Zorgverzekeringswet. Meer informatie nodig over de Wlz indicatie? Neem contact op met jouw zorgkantoor.
Machtiging van oude verzekeraar
Heb jij nog een lopende machtiging voor verpleging en verzorging van je vorige verzekeraar? Dan hoef je niet opnieuw toestemming te vragen. Je vragen je om een kopje van die machtiging naar Aevitae te sturen. Wij sturen je dan een nieuwe versie met dezelfde geldigheidsduur. Pas wanneer die geldigheidsduur is verstreken is een nieuwe aanvraag nodig.
Niet-gecontracteerde zorgverlener
Ga je naar een gecontracteerde zorgverlener? Dan hoef je geen machtiging aan te vragen. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan moet je altijd eerst een machtiging aanvragen. Klik hier om naar het aanvraagformulier voor wijkverpleging te gaan.
Let op: neem je zorg af bij een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je mogelijk een gedeeltelijke vergoeding.
Verpleging & verzorging in het buitenland
Ga je naar het buitenland en heb je daar planbare verpleging en verzorging nodig? Dan moet je vooraf altijd een machtiging bij ons aanvragen. Klik hier om naar het aanvraagformulier voor verpleging en verzorging in het buitenland te gaan.
Eigen risico
Nee, voor deze zorg geldt geen eigen risico.
Eigen bijdrage
Nee, voor deze zorg geldt geen eigen bijdrage.
Vanaf 2024 cessieverbod voor niet-gecontracteerde wijkverpleging
Voor wijkverpleging bij een niet-gecontracteerde zorgverlener geldt per 1 januari 2024 een cessieverbod. Een cessieverbod betekent dat de zorgverlener geen kosten namens jou bij ons mag declareren. Je betaalt zelf de nota aan de zorgverlener en kunt deze bij ons declareren.
Wil je meer informatie hierover? Klik dan hier.
Wie mag de zorg verlenen?
Voor deze zorg kun je terecht bij een verpleegkundig specialist, verpleegkundige, verzorgende niveau drie en verzorgende in de individuele gezondheidszorg (VIG-er). In onze Zorgzoeker kun je controleren welke zorgverlener er een contract heeft. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je mogelijk een gedeeltelijke vergoeding.