Vergoeding dieetvoeding (dieetpreparaten)
Een dieetpreparaat is voeding met een speciale samenstelling en vorm. Het vult aan wat je zelf niet kunt eten of drinken door een ziekte of behandeling. Voorbeelden van dieetpreparaten zijn drinkvoeding en sondevoeding.
Verwijzing
Je hebt een verwijzing / recept nodig van jouw huisarts, medisch specialist of diëtist.
Vergoeding basisverzekering
Vanuit de basisverzekering vergoeden wij dieetpreparaten (dieetvoeding) volledig. Deze vergoeding is voor mensen die dieetpreparaten nodig hebben om een medische reden. Zij kunnen niet genoeg voedingsstoffen opnemen via normaal eten of drinken, of via een speciaal dieet. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met:
- een stofwisselingsstoornis;
- een voedselallergie;
- een resorptiestoornis;
- vastgestelde ziektegerelateerde ondervoeding of risico daarop. Dit moet vastgesteld zijn door een goedgekeurd screeningsinstrument
- een aandoening waardoor ze op een dieetpreparaat aangewezen zijn, volgende richtlijnen die in Nederland door de desbetreffende beroepsgroepen zijn goedgekeurd.
De volgende dieetpreparaten zijn opgenomen in de basisverzekering:
- polymere dieetpreparaten
- oligomere dieetpreparaten
- monomere dieetpreparaten
- modulaire dieetpreparaten
Wat vergoeden wij niet uit de basisverzekering?
Dieetproducten vergoeden wij niet vanuit de basisverzekering. Een dieetproduct is een voedingsmiddel met een andere samenstelling. Dit zijn bijvoorbeeld glutenvrije of zoutarme producten.
Toestemming
Je hebt vooraf toestemming voor de vergoeding nodig in de volgende gevallen:
- Als je de dieetpreparaten wilt aanschaffen bij een niet-gecontracteerde leverancier. Je kunt dit aanvraagformulier gebruiken om toestemming aan te vragen.
- Bij medische dieetzuigelingenvoeding voor een milde voedselallergie in de volgende gevallen:
- Bij een kind tussen de 0 en 1 jaar met een dosering meer dan 1000 ml per dag
- Bij een kind tussen de 1 en 2 jaar met een dosering van meer dan 500 ml per dag
- Bij een kind van 2 jaar of ouder
Eigen risico
Ja, voor deze zorg geldt het eigen risico als je 18 jaar of ouder bent. Je kunt in Mijn Aevitae controleren wat jouw resterend eigen risico is.
Eigen bijdrage
Voor sommige dieetvoeding kan een eigen bijdrage gevraagd worden. Je ziet op www.medicijnkosten.nl of je een eigen bijdrage betaalt en hoe hoog deze is.
Aanvullende verzekering
Wordt een bepaald dieetpreparaat niet uit de basisverzekering vergoed? Of moet je een wettelijke eigen bijdrage betalen? Mogelijk vergoeden wij het dieetpreparaat uit een aanvullende verzekering. Heb je een aanvullende verzekering? Controleer dan in jouw polisvoorwaarden of deze kosten vergoed worden. Dit kun je makkelijk terugvinden in Mijn Aevitae.
Wie mag de dieetvoeding leveren?
Een overzicht van gecontracteerde leveranciers voor dieetpreparaten vindt je via onze Zorgzoeker.