Een dreigend tekort aan bedrijfsartsen: en nu?
Er is een dreigend tekort aan bedrijfsartsen: hoe beperk jij het effect hiervan op jouw organisatie?
Al vanaf 2010 wordt er aandacht gevraagd voor een dreigend tekort aan bedrijfsartsen. Het tekort in deze beroepssector wordt met name veroorzaakt door een sterke afname aan nieuwe studenten die instromen. Naar verwachting gaat binnen nu en 3 jaar maar liefst 40% van de huidige bedrijfsartsen met pensioen. Welk effect gaat dit hebben op jouw organisatie en hoe verklein je dit?
Rol van de bedrijfsarts
De meeste werkgevers schakelen met de bedrijfsarts bij verzuim. Zo wordt hij ingeschakeld bij verzuimbegeleiding en re-integratie van werknemers. Dit houdt bijvoorbeeld in dat hij betrokken is bij het opstellen van een probleemanalyse en advies, periodieke evaluaties met de werknemer tijdens verzuim en het opstellen van de medische informatie voor het re-integratieverslag van de WIA-aanvraag. Ook bij een aantal wettelijk verplichte stappen binnen de Wet verbetering poortwachter is de bedrijfsarts niet weg te denken.
De rol van de bedrijfsarts is in het verzuimtraject echter minder cruciaal dan organisaties vaak denken. In sommige gevallen stellen werkgevers en werknemers zich nog erg afhankelijk op van het oordeel van de bedrijfsarts. Laat een volgend spreekuur nog vijf weken op zich wachten? Dan komt het hele verzuimproces vaak ook vijf weken stil te liggen. Het effect van de afname in het aantal bedrijfsartsen is al meetbaar en medewerkers moeten nu al vaak lang(er) wachten tot de juiste hulp voor handen is.
Van genezen naar preventie
Binnen het juridische en sociaal geneeskundige domein blijft de bedrijfsarts altijd een rol vervullen. Maar er zijn wel alternatieven als werkgever die je kunt inzetten om de gevolgen van het tekort aan bedrijfsartsen op te vangen.
- Op de eerste plaats: heb goede gesprekken met je werknemer! De medewerker is veel meer dan zijn beperkingen waarmee hij zich ziekmeldt. En alles rondom die medewerker draagt bij aan een goede re-integratie of belemmert deze. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke omstandigheden, interpersoonlijke factoren, werk-privé balans of werktevredenheid. Het besef dat al deze zaken vaak ongemerkt een bepalende rol hebben in de re-integratie is cruciaal.
- Verder zijn er tal van preventieve mogelijkheden om ervoor te zorgen dat werknemers meer inzetbaar zijn en minder snel uitvallen. Veel verzuim kan voorkomen worden. En worden medewerkers dan toch een keer ziek? Dan zijn er gelukkig opties om het herstel te versnellen. Met een collectieve zorgverzekering, bedrijfszorg en de juiste inkomens-verzekeringen heb je een mooi totaalpakket om je werknemer fit en veerkrachtig te houden en eventuele financiële gevolgen van verzuim af te dekken.
De juiste combinatie inzetten
Weet jij welke voordelen de inzet van een collectieve zorg- en inkomensverzekering, ondersteund door bedrijfszorg, jouw organisatie nog meer kan opleveren? Wij zetten ze kort voor je op een rijtje:
- Hulp bij het opstellen en het uitvoeren van je vitaliteitsbeleid
- Voordelig aanbieden van een PMO met een regelmatige hermeting
- Waardevolle inzichten in bedrijfsrisico's op basis van (anoniem) zorgverbruik
- Toegang tot onze geselecteerde arbeidsgerelateerde zorgaanbieders en programma's
- Proactieve communicatie naar medewerkers over vergoedingen en preventie
- Begeleiding bij verzuimpreventie en re-integratie
- Goede secundaire arbeidsvoorwaarden aanbieden maakt jou een aantrekkelijke werkgever
En het mooiste van alles? Bij Aevitae bieden wij je het gemak om dit allemaal bij één loket onder te brengen. Wil je hierover met ons in gesprek gaan? Neem dan vrijblijvend contact op met onze verzuim en preventie adviseurs!