Inzet overgangsconsulent 5 keer zo hoog
De overgang. Bijna elke vrouw maakt het mee maar velen beschouwen het toch nog als taboe. Ook op het werk wordt er niet snel over gepraat en is er weinig kennis over de impact die het heeft in relatie tot werk. Ook bij een van onze grotere klanten was dit onderwerp nog redelijk taboe en zorgde het voor (hoger) verzuim. En dus vonden wij het de hoogste tijd om hier verandering in te brengen!
Verzuim & de overgang
Vrouwen met overgangsklachten rapporteren een verminderd werkvermogen, zo blijkt uit studies. In Nederland hebben we 1,8 miljoen werkende vrouwen in overgangsleeftijd. De (grote) meerderheid ervaart overgangsklachten. Deze variëren van bekende klachten als opvliegers, nachtzweten en prikkelbaarheid tot minder bekende klachten als slapeloosheid, hoofdpijn, hartkloppingen, depressie en concentratieverlies. Deze klachten worden niet altijd direct gelinkt aan de overgang. Dit kan voor veel frustratie en onzekerheid zorgen.
Wist je dat naar schatting 30% van het ziekteverzuim onder deze groep medewerkers gerelateerd is aan overgangsklachten? Meer kennis over de overgang en het tijdig herkennen kan ervoor zorgen dat klachten aangepakt of zelfs voorkomen kunnen worden. Bewustwording is dus van groot belang. Zowel voor werknemer als werkgever!
Workshop ‘Werk en overgang’
Om dit onderwerp bespreekbaar te maken en kennis te verspreiden organiseerden wij bij onze klant workshops van 1,5 uur in groepjes van maximaal 10 deelnemers. Zo was er voldoende tijd en ruimte voor interactie en het uitwisselen van eigen tips en ervaringen onderling. Hierin werden de deelnemers ook gewezen op de mogelijkheid tot vergoeding van een overgangsconsulent uit de aanvullende verzekering. Deze vergoeding zat ook in het werknemerspakket van de klant. Door de inzet van de workshops en heldere communicatie werd de inzet van een overgangsconsulent vijf keer zo hoog in twee jaar tijd.
Jouw rol als leidinggevende of HR-medewerker
Als leidinggevende of HR-medewerker speel je natuurlijk een belangrijke rol in het (h-)erkennen van overgangsklachten en/of het preventief inzetten van de collectieve zorgverzekering. Heb je een vermoeden dat jouw medewerker klachten ervaart die van invloed zijn op haar werkvermogen, werktevredenheid of functioneren? Probeer dit bespreekbaar te maken met je medewerker.
Ga je ook voor preventie?
Wil jij ook meer kennis opdoen, tips krijgen en ervaringen uitwisselen? Vraag vrijblijvend advies aan bij onze experts Preventie & Verzuim! Of je alvast meer verdiepen in de overgang? Lees de Aevitaal artikelen Omgaan met de overgang en Balans tussen werk en de overgang en deel ze met jouw werknemers.