Kunnen we helpen?
09 juni 2023

Hoe ga je slim om met fysieke belasting op het werk?

Als jouw werknemers veel fysiek werk doen, kan een werkdag een flinke belasting voor het lichaam zijn. Maar ook als je lang in de auto zit, kan dit erg belastend zijn. Dat merk je vaak aan het einde van een werkdag, wanneer je moe thuiskomt. Hoe komen jouw werknemers thuis na een werkdag? Met deze tips help jij jouw mensen om klachten te voorkomen.

Bepaal de werkbelasting

Fysieke belasting op het werk komt op verschillende manieren voor, bijvoorbeeld door tillen, duwen, trekken, lange autoritten en langdurig staan. Ook trillingen zorgen voor fysieke belasting. Zoals het gebruiken van een boormachine of het rijden op een heftruck. Al deze vormen van belasting hebben effect op je lichaam. Het is belangrijk dat je jezelf niet te veel belast. Daarom moet je weten hoe zwaar de belasting is waarmee jij te maken hebt én hoe vaak en hoe lang je lichaam die belasting ervaart. Als je een keer een krat optilt van 40 kilo, dan is dat geen probleem. Maar als je dat 30 keer per uur doet en 8 uur per dag, dan is het een ander verhaal.

Er zijn regels waarmee men de juiste balans kan bepalen tussen de fysieke belasting van bepaalde werkzaamheden en de lichamelijke belastbaarheid of conditie. Die regels geven een goede houvast om de kans op klachten te beperken. Een voorbeeld: als je verschillende keren per uur iets zwaars tilt, dan mag het gewicht niet meer dan 23 kilo zijn. Voor een metselaar die continu aan het tillen is, ligt dat gewicht op 18 kilo. Op deze manier houd je rekening met de fysieke belasting van je werk. Maar je houdt natuurlijk nog steeds de dagelijkse fysieke belasting van je werkzaamheden.

Ga slim om met belasting

Waarom krijgt de ene medewerker klachten tijdens het werk en de andere niet, terwijl ze hetzelfde werk doen? Fysieke klachten hebben niet alleen te maken met de belasting van het werk, maar ook hoe een werknemer met die belasting omgaat. Niet alleen het gewicht van wat je tilt, is van invloed. Ook iemands houding bij het tillen, duwen of trekken is belangrijk. We geven een aantal tips die beschrijven hoe je het beste een voorwerp kunt tillen of een container in beweging zet. Bespreek deze tips vooral met werknemers die veel en zwaar tillen, duwen en trekken of lange autoritten maken.

Tips bij tillen

  • Werk altijd met twee handen
  • Ga recht voor het voorwerp staan
  • Houd het voorwerp dicht bij je lichaam
  • Til niet te veel voorwerpen tegelijk
  • Draag een voorwerp tussen heup- en schouderhoogte
  • Til met een rechte rug
  • Is het voorwerp te zwaar? Vraag er dan een collega bij
  • Maak gebruik van een hulpmiddel
  • Neem tussendoor voldoende rust om te herstellen, als je langdurig tilt

Tips bij duwen en trekken

  • Ga in de richting staan, waarin je gaat duwen of trekken
  • Werk het liefst op heuphoogte, vooral bij zware voorwerpen
  • Vermijd zoveel mogelijk dat je op schouderhoogte werkt
  • Kies eerder voor duwen dan voor trekken
  • Maak gebruik van je gewicht
  • Maak gebruik van een hulpmiddel

Tips bij lange autoritten

  • Drink voldoende water
  • Begin uitgerust aan je rit
  • Zorg voor een frisse temperatuur in de auto
  • Neem regelmatig pauze en strek je benen

Als jouw werknemers bovenstaande tips goed uitvoeren, helpt dat om klachten te voorkomen. Wanneer een werknemer toch klachten krijgt, neem dit dan niet voor lief. Maak een afspraak voor jouw werknemer bij de bedrijfsarts of bedrijfsfysiotherapeut. Deze kan achterhalen hoe de klachten zijn ontstaan en hoe deze te verhelpen.

Hulpmiddelen

Steekwagens, palletwagens, heftrucks… Hulpmiddelen zijn er niet voor niets. Spoor jouw werknemers aan ze te gebruiken! Soms lijkt het gebruik van een hulpmiddel meer tijd te kosten, maar meestal is dat niet zo. Door ze consequent te gebruiken, spaar je je lichaam. Niet alleen nu, maar ook voor de toekomst. Houd er rekening mee dat iedereen straks langer doorwerkt. Als je daar nu geen rekening mee houdt, dan betaal je later de prijs: je gewrichten slijten, je krijgt pijnklachten of je raakt beperkt in je werk. En daar heb je dan ook privé last van.

Werk aan je conditie

Een goede houding is niet het enige middel om klachten te voorkomen. Je moet de juiste balans vinden tussen werkbelasting en belastbaarheid. Daarvoor is een goede conditie van belang. Zorg er daarom voor dat je fit bent. Net als een topsporter. Voetballers trainen niet alleen op het veld, maar ook in de sportschool, om hun kracht en conditie op peil te houden. Want tijdens een belangrijke wedstrijd tegen een sterke tegenstander, zal een speler zich meer moeten inzetten. Op je werk is het eigenlijk niet anders. Je moet voorbereid zijn op de lange termijn. Zodat je de dagelijkse belasting aankunt van je fysieke werk. Zeker met een blik op de toekomst, waarin we allemaal later met pensioen gaan. Zorg dus voor een goede basisconditie, zodat je je werk kunt blijven uitvoeren, nu en in de toekomst.

Quick win

Je houdt je conditie op peil door 2 à 3 keer per week te sporten. Wat voor sport je kiest, is voor iedereen verschillend. Kies wat bij je past. Ga hardlopen, een eind fietsen, zwemmen of fitnessen. Zit je veel op je werk? Ga dan minstens een half uur per dag wandelen.

Duurzaam inzetbaar

We zeiden het al eerder: we moeten langer doorwerken met zijn allen. Dat betekent dat werknemers op latere leeftijd nog steeds actief zijn in het bedrijfsleven. Daarom is het goed om al vanaf vroege leeftijd je lichaam te sparen. Daar heb je niet alleen nu plezier van, maar ook later.

Meer weten?

Weten hoe jij deze tips onder de aandacht kunt brengen bij jouw werknemers? Onze experts Preventie & Verzuim denken hierin graag met je mee. Stuur gerust een mailtje naar bedrijfszorg@aevitae.com.