Hoe ondersteun jij een werknemer die ook mantelzorger is?
Een op de vier werknemers is óók mantelzorger. En deze combinatie van werken en zorgen kan best zwaar en lastig zijn. Ben jij ervan op de hoogte wie van jouw werknemers mantelzorg verlenen aan een zieke partner, een kind of ouder? Maak het bespreekbaar, want zij lopen een verhoogd risico op overbelasting.
Wat is mantelzorg?
Mantelzorgers zijn verschillende personen in verschillende situaties. Een mantelzorger kan een zoon zijn die zorgt voor zijn vader die een hersenbloeding heeft gehad. Maar een mantelzorger kan ook een moeder zijn die haar gehandicapte kind verzorgt. Voor veel mantelzorgers is de zorg en ondersteuning voor een dierbare vanzelfsprekend. Daarom identificeren zij zichzelf vaak niet als zodanig. Dit betekent niet dat ze geen mantelzorger zijn én geen risico lopen op overbelasting.
Welke risicogroepen zijn er?
Geen mantelzorger is hetzelfde, hierdoor is het niet altijd eenvoudig om een (overbelaste) mantelzorger te herkennen. Uit onderzoek blijkt dat de volgende groepen mantelzorgers een verhoogd risico op overbelasting lopen:
- mantelzorgers die in hun eentje de zorg regelen voor een naaste
- ouders en partners van personen met psychiatrische aandoeningen
- werkende mantelzorgers die zorgen voor een partner of kind met een chronische ziekte of handicap
- mantelzorgers van mensen met dementie
- mantelzorgers met een migratie achtergrond
- jonge mantelzorgers
Wat zijn de signalen van overbelasting?
Mantelzorg bieden heeft vaak een flinke impact op het leven van de mantelzorger, zowel emotioneel als praktisch. Lang niet altijd geven mantelzorgers toe dat de zorg voor een dierbare te zwaar wordt. Soms zien ze niet dat ze overbelast raken óf ze vinden het lastig om toe te geven. Door op de volgende signalen te letten kun je overbelasting in je omgeving signaleren:
Wat kun je doen als je de signalen van overbelasting herkent?
Ga het gesprek aan, maar realiseer je dat het een gevoelig onderwerp is. Zorg er daarom voor dat je dit op een laagdrempelige manier doet. Je kunt beginnen met het stellen van open vragen, zoals hoe gaat het met jou (met de nadruk op jou)? Of hoe ervaar je de zorg voor [naam van dierbare]? Door het stellen van dit soort open vragen geef je de ruimte aan de ander om zijn verhaal te doen. Zo kun je zijn verhaal aanhoren en steun bieden. Uit jullie gesprek kan onder andere komen dat de mantelzorger de balans tussen zorgen voor de ander en zorgen voor zichzelf is kwijtgeraakt en daarom behoefte heeft aan tijdelijke of structurele ondersteuning.
Wat kun je concreet doen?
- Vervangende mantelzorg
Help je werknemer ten slotte door na te gaan of hij vervangende mantelzorg kan inschakelen. Hiermee kan jouw werknemer alle zorgtaken tijdelijk aan iemand anders overlaten. Zodat hij zelf op vakantie kan of gewoon even helemaal tot rust kan komen. Bij Aevitae werken we samen met Handen in Huis. In de aanvullende verzekering is hier vaak een vergoeding voor opgenomen.
- Hello 24/7
Mensen die werk en mantelzorg combineren hebben veel aan hun hoofd. Met de app Hello 24/7 organiseert jouw mantelzorgende werknemer de zorg samen met familie, vrienden en buren. Zo kan je makkelijk via de app dagverse maaltijden bestellen, een huishoudelijke hulp inschakelen of tuinhulp aanvragen.
- Fello
De aanbieder Fello helpt organisaties die op zoek zijn naar een oplossing om verzuim te verlagen én er als een goede werkgever willen zijn voor hun werknemers. Werknemers kunnen een mantelzorgcoach krijgen voor ondersteuning en hulp.
Meer weten?
Wil je meer weten over een van de bovenstaande oplossingen? Onze experts Preventie & Verzuim kijken graag met je mee. Stuur gerust een mailtje naar bedrijfszorg@aevitae.com.