Vitaal (thuis)werken doe je zo!
Van een verkeerde zithouding kun je lichamelijke klachten krijgen. Werknemers melden zich jaarlijks ziek voor enkele dagen tot enkele maanden vanwege lichamelijke klachten. Een groot deel van de zieken heeft last van de rug of klachten aan pees- en spieraanhechtingen. Deze klachten komen voor een belangrijk deel door een verkeerde zithouding.
Eisen aan de werkplek
Een werkdag bestaat uit een lange, onafgebroken keten van werkhoudingen. Normaal gesproken krijg je daar geen problemen van. Het is belangrijk dat je de werkplek kunt aanpassen. Daarmee voorkom je ongunstige werkhoudingen.
- Dit vraagt flexibiliteit van de werkplek. Bijvoorbeeld een tafel die je in hoogte kunt verstellen.
- De werkplekken moeten ook rekening houden met de lichaamsmaten van werknemers.
Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je ver moet reiken of een onhandige kijkhoek hebt. Voorkom klachten door rekening te houden met de effecten die bepaalde houdingen en bewegingen op het menselijk lichaam hebben.
Werkplek instellen
De elementen van een werkplek bepalen welke werkhouding je aanneemt. Voorbeelden van elementen zijn:
- Stoel.
- Tafel.
- Plaatsing van bedieningsmiddelen.
- De afstand en de hoek tot het te lezen papier.
- Plaatsing van hulpmiddelen.
Mensen verschillen sterk in lengte. Daarom moeten de elementen van de werkplek in hoogte of afstand verstelbaar zijn. Wist jij dat er ergonomische stoelen zijn die een goede zithouding stimuleren of slecht zitgedrag zelfs niet mogelijk maken?
Ergonische hulpmiddelen
De volgende maatregelen helpen voorkomen dat je voorovergebogen zit en met een gekromde rug en een geknikte nek werkt:
- Een lendesteun
Bij een gekanteld werkvlak op de juiste hoogte kan een lendesteun de natuurlijke krommingen in de rug behouden en stabiliteit geven aan de romp. Tussen zitting en rugleuning is een vrije ruimte nodig om het onderste deel van het bekken vrij te laten.
- Een vooroverhellende zitting
Deze draagt bij aan de natuurlijke vorm van de wervelkolom. Om te voorkomen dat je naar voren schuift, steun je op je onderbenen of je voeten. - Armleggers
Deze vangen het gewicht op van de armen (die 10% van het lichaamsgewicht uitmaken). Zo belast je je nek en schouderspieren minimaal. In een houding waarbij de bovenarmen ontspannen langs het lichaam hangen, is de belasting van de nek- en schouderspieren gering.
Geen kantoorbaan en wel klachten? Binnenkort vertellen we je meer over hoe je klachten kan voorkomen als je de hele dag staat, tilt of in de auto zit.
Meer weten?
Heb je vragen over een gezonde werkhouding? Neem contact op met onze experts Preventie & Verzuim via bedrijfszorg@aevitae.com. Zij kunnen jou koppelen aan de bedrijfsfysiotherapeuten van onze providers LIJV en HC Health. Zij zijn experts op het gebied van lekker en gezond werken. Ze ondersteunen je waar nodig. De bedrijfsfysiotherapeut loopt rond op de werkvloer, geeft tips en adviseert jouw werknemers op het gebied van werkplek, werkhouding en werkwijze.