Kunnen we helpen?
03 juli 2024

De ultieme gids voor een stressvrije vakantie

De zomervakantie staat weer voor de deur. Helaas gaat de stress van het werk vaak ook mee in de koffer en komen we nauwelijks uitgerust weer thuis. Wat kun je als werkgever doen, zodat werknemers met nieuwe energie kunnen starten na de vakantie? Ontdek wat belangrijk is en hoe je stress bij werknemers kunt verminderen.

Stressvrij op vakantie: de cijfers

Ondanks alle goede voornemens in de vakantie om de rust thuis te continueren en je niet meer te laten opjagen, lukt dat vaak niet en voelt meer dan de helft van de vakantiegangers zich meteen weer gestrest.

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek geven aan dat bijna de helft van de vakantiegangers, zo'n 46% tijdens de vakantie onvoldoende uitrust. 58% gaat na de vakantie weer hard aan het werk en werkt mogelijk nog harder dan voor de vakantie. En 14% van de werkenden ervaart ook tijdens de vakantie nog veel stress.

Een verandering van omgeving en weg van het werk maakt nog niet dat je werknemers kunnen ontspannen, want het stresshormoon blijft nog weken in het lichaam aanwezig. Eenmaal terug van vakantie en weer aan het werk kan het gebeuren dat men vrijwel onmiddellijk in de burn-outzone terechtkomt. De twee of drie vakantieweken zijn te kort om echt tot rust te komen.
Dus voordat je werknemers de koffers pakken is het belangrijk af te stemmen wat er eigenlijk al in de 'koffer' zit. Wat ervaren ze aan werkdruk en stress, hoe verloopt de vakantie-overdracht? Wat moet er georganiseerd worden zodat men ontspannen op vakantie gaat en echt uitgerust terug kan komen?

Tips voor een stressvrije vakantie

Afbouwen richting de vakantie

  1. Begin met het team al in een vroeg stadium met het organiseren van de vakantie overdrachten: Spreek door wie welke collega gaat vervangen en leg dit ook vast in een werkdocument, samen met alle belangrijke contacten, documenten en afspraken. Dit voorkomt verwarring, geeft structuur en continuïteit. Voor de echte overdracht werken de twee collega's een paar dagen intensief samen, zodat de overdracht vloeiend en soepel verloopt. Natuurlijk wordt ook de e-mail tijdens de vakantie door de vervangende collega beantwoord. Wanneer medewerkers de e-mail-responder instellen is het raadzaam twee dagen bij de vakantie op te tellen. Zo kan na terugkomst rustig het werk geordend en de agenda gevuld worden, zonder dat meteen de telefoon doorlopend gaat.
  2. Maak prioriteiten lijsten, formuleer heldere doelen en beperk losse eindjes: Helderheid over wat nog echt moet worden afgerond voor de vakantie en wat niet hoeft, kan veel druk wegnemen. Overleg regelmatig of de vakantie overdrachten helder zijn, wat verder nog geregeld moet worden en waar de overige stresspunten zitten. Medewerkers met kleine kinderen die al eerder schoolvakantie hebben zijn misschien blij met een wat flexibeler werkrooster of een gelegenheid om wat meer vanuit huis te werken.

Tijdens en na de vakantie

  1. Beperk communicatie: Het is heel gewoon om die afwezige medewerker of collega mee te nemen in elke mailwisseling om te zorgen dat hij of zij op de hoogte is na de vakantie. Zo zal er gegarandeerd na de vakantie een email-bom barsten op het moment dat men weer gaat starten. Probeer die medewerker zo min mogelijk te cc'en en kies liever een moment na de vakantie om even bij te praten over de vakantie ervaringen en het werk en mail desnoods pas een dag later alle geüpdatete documenten. Dat geeft iemand even de gelegenheid om weer 'te landen' in het werk.
  2. Wees een voorbeeld: In deze tijd is het heel gebruikelijk remote te werken, maar laat je laptop en werk-mobiel liever thuis en als leidinggevende ben je hierin natuurlijk een voorbeeld. Dat voorkomt dat men 'stiekem' gaat kijken en toch weer de stress van het werk voelt. Wanneer er echt nood aan de man is, kan vaak ook het privé mobiele nummer wel worden gebeld. Loopt de hoeveelheid werk in de vakantie zo hoog op, overweeg dan een vakantiekracht in te zetten.
  3. Evalueer: Medewerkers zullen het terugkomen na de vakantie als heerlijk ervaren wanneer de mailbox te overzien is. Even rustig bijpraten met collega's en de laatste stand van stand horen. Dit voorkomt dat medewerkers het gevoel krijgen dat er 'een berg werk' is blijven liggen. In teamverband kun je evalueren hoe de gehele vakantie is verlopen, of de overdrachten goed gingen en waar nog leerpunten liggen.

Door deze maatregelen te nemen kun je als werkgever stress bij medewerkers helpen verminderen en zorgen voor een ontspannen vakantie en rustige opstart.

Werken aan mentaal welzijn

Het ervaren van stress en een hoge werkdruk is niet voorbehouden aan de vakantietijd. Helaas ervaren veel werknemers dit als normaal op de werkvloer, totdat de 'emmer vol is' en uitval dreigt. Hoe voorkom je oplopend verzuim, creëer je een gezond werkklimaat en hou je tevreden werknemers? Werknemers die niet per se aan vakantie toe zijn, maar er vooral vanuit plezier naar de vakantie uitkijken.

TELUS Health (voorheen Ascender) werkt samen met werkgevers en bedrijfsartsen aan meer vitaliteit bij werknemers en een gezonde werkvloer. Dit doen zij door een breed scala aan diensten en ondersteuning:
• Met hun unieke vooraanstaande uitgebreide employee assistance programma (EAP) heeft elke werknemer 24/7 toegang tot persoonsgerichte ondersteuning.
• Bij dreigend verzuim of burn-out bieden arbeidspsychologen hoogwaardige en evidence-based ondersteuning.
• Voor het vaststellen van psychische problemen en de impact daarvan op het werk biedt TELUS Health deskundige diagnostiek.
• Breng je team en organisatie naar een hoger niveau met behulp van diverse trainingsprogramma's, eventueel afgestemd op jouw organisatie.

Meer weten?

Meer weten over onze provider TELUS Health en ervaren wat zij voor jouw medewerkers kunnen betekenen?

Neem contact met ons op

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met TELUS Health.