Dit is hoe jij psychologische veiligheid op de werkvloer creëert.
Op de moderne werkvloer wordt steeds meer de nadruk gelegd op het creëren van een omgeving waarin werknemers zich vrij voelen om zichzelf te zijn en ideeën te delen zonder angst voor afwijzing. Dit concept staat bekend als psychologische veiligheid en is niet alleen een modewoord; het is een belangrijke pijler voor het succes van elk team en elke organisatie. Hoe creëer jij als manager een psychologische veilige werkvloer?
Wat is psychologische veiligheid?
Psychologische veiligheid verwijst naar de mate waarin werknemers zich veilig voelen om zichzelf te uiten, vragen te stellen, fouten toe te geven en risico's te nemen zonder angst voor consequenties. Het gaat om het creëren van een sfeer waarin openheid, respect en vertrouwen de norm zijn.
De voordelen van psychologische veiligheid op je werk
Psychologische veiligheid is geen luxe; het is een noodzaak. Uit onderzoek blijkt dat een groot gevoel van psychologische veiligheid leidt tot betere prestaties en meer werkplezier, creativiteit en veerkracht. Werknemers voelen zich meer betrokken en gemotiveerd wanneer ze zich vrij voelen om hun gedachten en gevoelens te delen. Dit leidt tot een positieve impact op de prestaties van het team en de organisatie.
Bovendien durven werknemers meer verantwoordelijkheid te nemen, ze zijn proactiever in het oplossen van problemen, en ze voelen zich meer verbonden met hun collega's en de organisatiedoelen. Dit leidt tot hogere productiviteit, betere samenwerking en een hogere mate van tevredenheid onder werknemers.
Hoe ziet een psychologisch veilige werkvloer eruit?
Op een psychologisch veilige werkplek voelen werknemers zich vrij om:
- Hun mening te uiten zonder angst voor negatieve beoordelingen.
- Vragen te stellen en om verduidelijking te vragen zonder het gevoel te hebben dom over te komen.
- Fouten toe te geven en hiervan te leren zonder zich zorgen te maken over consequenties.
- Risico's te nemen en nieuwe ideeën te verkennen zonder angst voor afwijzing.
Wat kun jij als manager doen voor psychologische veiligheid in je team?
Als manager heb je een voorbeeldrol in het creëren van een psychologisch veilige omgeving voor je team. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:
- Wees zelf een voorbeeld van openheid door je eigen fouten toe te geven en feedback te waarderen. Door deze open communicatie binnen je team kunnen medewerkers het ook makkelijker aangeven wanneer het misgaat.
- Beschouw psychologische veiligheid niet als een eenmalig ding, maar blijf er aandacht aan besteden. Blijf praten met elkaar over hoe het gaat, wat er moet veranderen en welke stappen we daar samen in kunnen zetten.
- Geef constructieve feedback op een respectvolle en ondersteunende manier en moedig anderen aan om hetzelfde te doen.
- Creëer een cultuur van vertrouwen door duidelijke verwachtingen en grenzen te stellen en een omgeving te bevorderen waarin teamleden zich gesteund voelen. Help jouw team bij het bewaken van hun grenzen.
- Investeer in teambuildingactiviteiten en trainingen die de relaties en de samenwerking binnen het team versterken.
Misschien merk je na het lezen dat er niet genoeg psychologische veiligheid heerst op je werk. Met de inzichten en tips in dit artikel, kun je hier iets aan doen. Begin vandaag nog met het verbeteren van de psychologische veiligheid op je werkplek. Het is een investering die zichzelf dubbel en dwars terugbetaalt in de vorm van een gelukkiger, gezonder en succesvoller team.
Wil jij meer weten of wil jij direct aan de slag? Neem dan gerust contact op met onze experts Preventie & Verzuim. Zij kunnen je hierin ondersteunen en koppelen aan een van onze providers. Zo biedt onze provider Psion workshops die jou helpen de groepscultuur te verbeteren.