Optimaliseer je Whk-premie: Wat je als werkgever moet weten
Eind november ontvang je als werkgever de Whk-beschikking (Gedifferentieerde Premie Werkhervattingskas) van de Belastingdienst. Deze brief informeert je over de premies die je moet betalen voor de Werkhervattingskas, een regeling die de financiering van de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) en Ziektewet regelt. Hier lees je alles wat je moet weten over deze belangrijke brief en hoe je de premies kunt controleren.
Wat is de Werkhervattingskas (Whk)?
De Werkhervattingskas (Whk) is een systeem waarin werkgevers bijdragen aan de financiering van uitkeringen voor (ex-)werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn (WGA) of ziek zijn (Ziektewet). De premie die je betaalt wordt berekend op basis van het risico dat jouw bedrijf loopt op arbeidsongeschiktheid, dus hoe meer (ex-)werknemers er arbeidsongeschikt zijn, hoe hoger je premie kan uitvallen.
Hoe wordt de hoogte van de Whk-premie bepaald?
De premie wordt vastgesteld aan de hand van het zogenaamde individuele risicopercentage. Dit percentage is afhankelijk van het aantal werknemers in jouw bedrijf dat in de afgelopen periode arbeidsongeschikt of ziek is geworden. Werkgevers met een hoog risicopercentage betalen een hogere premie. De Whk-brief geeft inzicht in dit percentage en de bijbehorende premiebedragen.
Controleer je Whk-brief zorgvuldig
Het is cruciaal om de Whk-brief goed te controleren. De premie kan variëren per jaar, afhankelijk van de arbeidsongeschiktheidsrisico's in jouw bedrijf. Controleer of de gegevens over instroom en arbeidsongeschiktheid juist zijn en of er geen fouten in de berekening staan. Mocht je twijfelen over de premie, dan kun je binnen zes weken na de dagtekening bezwaar maken.
Wat is eigenrisicodragerschap en is het iets voor jou?
In plaats van premies af te dragen aan de Belastingdienst, kun je ervoor kiezen om het WGA en/of Ziektewet risico zelf te dragen. Als eigenrisicodrager ben je verantwoordelijk voor het betalen van uitkeringen aan zieke en/of arbeidsongeschikte (ex-)werknemers. Dit kan voordelig zijn voor werkgevers die goed in staat zijn om het risico te beheren en bijvoorbeeld via private verzekeraars hun uitkeringen te verzekeren.
Als eigenrisicodrager krijg je niet alleen te maken met de premie, maar ook met het verzuimbeleid van je organisatie. Aevitae Bedrijfszorg ondersteunt je bij het voorkomen van instroom, waardoor je risico’s beheersbaar blijven. Een bewuste keuze voor eigenrisicodragerschap kan dus invloed hebben op de hoogte van je premie, maar biedt tegelijkertijd voordelen op het gebied van verzuimpreventie. Meer over onze eigenrisicodrager verzekeringen vind je hier.
Wil je weten of eigenrisicodragerschap een goede optie voor jouw bedrijf is? Wij kunnen een analyse voor je uitvoeren. Je hebt dan nog tot 1 april 2025 om dit door te geven aan de Belastingdienst.