Stoptober: Omdat je jouw werknemer een rookvrije toekomst gunt
Stoptober gaat op 1 oktober van start. Veel rokers zetten in deze maand de stap richting een rookvrij leven. Vaak ook samen met een vriend, familielid of collega. Een extra goed moment om als werkgever bij je rokende medewerkers het gesprek aan te gaan over (stoppen met) roken. Het zal je verrassen dat een rokende medewerker daar vaak meer voor openstaat dan je zou verwachten!
Waarom Stoptober?
Stoptober is samen 28 dagen niet roken in oktober. Uit onderzoek blijkt dat 28 dagen net lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan achter de rug. Bovendien is een periode van 28 dagen goed te overzien. Ook is de kans om blijvend te stoppen met roken maar liefst vijf keer groter als je het 28 dagen volhoudt dan wanneer je die 28 dagen niet haalt.
Stoppen-met-roken-begeleiding via SineFuma
Voor werknemers bij wie een intensievere begeleiding beter past, bestaat een volledig programma met professionele begeleiding. Hiervoor werken we samen met SineFuma. Zij verzorgen bij veel bedrijven stoppen-met-roken-begeleiding. Dat gaat van het adviseren en motiveren van je werknemers tot het daadwerkelijk begeleiden naar een rookvrij leven. En van een communicatieplan met voorbeeldteksten en een stappenplan vooraf tot een rapportage achteraf voor jou als werkgever.
Omdat het onderwerp (stoppen met) roken gevoelig kan liggen binnen een organisatie, vindt er altijd eerst een oriënterend gesprek met SineFuma plaats. Daarin wordt uitgebreid gesproken hoe de situatie in jouw organisatie is, welke begeleiding het best passend is en wat de mogelijkheden zijn om een deel van de kosten vergoed te krijgen via de (collectieve) zorgverzekering.
Stoppen-met-roken-begeleiding via de zorgverzekering
Vanuit de basisverzekering wordt een stoppen-met-roken-programma volledig vergoed, zonder dat het eigen risico wordt aangesproken. Dit betekent dat werknemers één keer per jaar recht hebben op de vergoeding van begeleiding bij het stoppen met roken vanuit hun zorgverzekering. Ze kunnen het programma volgen in een groep of individueel. Ook hulpmiddelen zoals nicotinevervangende middelen (pleisters, kauwgom) en medicijnen die helpen bij het stoppen, vallen onder deze regeling.
Meer weten?
Roken is nog altijd doodsoorzaak nummer één. Elke rokende medewerker die we gezamenlijk kunnen helpen, is er één. Meer weten over onze provider Sinefuma en ervaren wat zij voor jouw werknemers kunnen betekenen?
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Sinefuma.