Voorkom burn-out en bespaar op de kosten van ziekteverzuim
Burn-out is een steeds groter wordend probleem en het kost organisaties bakken met geld. Eén op de vijf werknemers heeft last van burn-out klachten. En het CBS schat de gemiddelde kosten op 100.000 euro per burn-out (zonder vervanging van die persoon mee te rekenen). Gemiddeld is een medewerker acht maanden uit de running en herstelt de schade die medewerkers hierbij oplopen nooit. In dit artikel vertellen we je daarom alles over het nut en de noodzaak van een burn-out preventiemedewerker in jouw organisatie.
De rol van een manager bij burn-out klachten
Veel managers zijn onzeker over hoe ze met hun medewerkers moeten omgaan als het gaat om persoonlijke zaken. Een onderzoek aan de Universiteit Leuven laat zien dat ze twijfelen over wat wel en niet besproken kan worden. Ze vragen zich af wat te persoonlijk is en hoe ze moeten reageren als iemand echt worstelt. Hierdoor doen managers vaak niets. Dit kan leiden tot langdurig ziekteverzuim. Was dit te voorkomen geweest? Ja, in sommige gevallen wel. Mits managers over de juiste tools beschikken. Helaas is dit in de huidige maatschappij een belangrijk nieuw onderdeel van ons werk: het herkennen en waar mogelijk voorkomen van burn-out en hoe hiermee om te gaan.
Is de manager verantwoordelijk voor burn-outpreventie?
Ja en nee. Het is handig als een manager de juiste tools en gesprekstechnieken heeft. Maar net zoals een manager geen BHV'er hoeft te zijn, kan deze taak ook worden gedelegeerd aan een medewerker die zich bezighoudt met uitsluitend burn-outpreventie. Deze persoon voert de gesprekken, begeleidt de medewerker en voorkomt herhaling van de problemen. Dit kan iedereen in de organisatie zijn, zolang ze over de juiste basisvaardigheden beschikken en hier voldoende tijd voor krijgen. Het is namelijk geen bijzaak; er moeten echt uren per week voor worden vrijgemaakt.
Wat doet zo’n burn-out preventiemedewerker precies?
Het belangrijkste is om vroegtijdig te signaleren en uitval te voorkomen. Met gesprekstools en oefeningen brengt de medewerker de situatie van de werknemer in kaart. Er wordt gekeken naar de huidige staat van zijn van de medewerker, en indien nodig kan er een burn-out assessment worden uitgevoerd. Vervolgens wordt er samen met de medewerker een actieplan opgesteld om verdere verslechtering te voorkomen. Als de medewerker al (gedeeltelijk) thuis zit, is het de taak van de burn-outpreventiemedewerker om de link tussen de medewerker en de organisatie te behouden. Gesprekken worden gevoerd om terugkeer te vergemakkelijken en vaak te versnellen met de juiste tools. Het voorkomen van herhaling is van groot belang. Er zal iets opgelost moeten worden. Want als je niets structureel oplost, is de kans op herhaling groot.
Zet in op burn-out preventie
Het is beter om problemen te voorkomen dan ze te moeten genezen, en preventie biedt veel voordelen. Voor zowel de organisatie als de medewerker vormen stress, overbelasting en burn-out een serieus probleem. Het kost niet alleen tijd en geld, maar het heeft ook ernstige gevolgen voor de gezondheid van de medewerker.
Zoals eerder vermeld, verdwijnen de psychische littekens van een burn-out helaas niet volledig. Wel worden ze door de tijd ‘lichter’ net zoals fysieke littekens. Maar met de juiste aanpak kunnen deze problemen worden opgelost. Het is een belangrijk aspect van goed werkgeverschap, maar veel bedrijven benutten deze mogelijkheid nog niet volledig, omdat ze niet weten hoe.
Een burn-out preventiemedewerker binnen jouw organisatie?
Op 30 en 31 mei geeft onze provider RDTA, specialist op het gebied van Human Capital, een open training op een inspirerende locatie in Beesd. Na deze tweedaagse opleiding ben je gecertificeerd en heb je alles in huis om direct aan de slag te gaan als burn-out preventiemedewerker. Je krijgt toegang tot al het materiaal en kunt dit direct vanaf 1 juni inzetten. Direct aan de slag dus!
Volg de training met korting
Bij Aevitae zetten wij ons in voor preventie. Vitaliteit en gezonde inzetbaarheid is één van onze speerpunten. En daar investeren we graag in. Meld jij je aan voor de open training van RDTA? Met de code AEVITAE20 krijg jij 20% korting op de gehele opleiding.
Wil je meer weten over het programma? Bekijk hier de brochure. Wil je direct mensen inschrijven? Dat kan middels het inschrijfformulier. Meerdere mensen inschrijven? Vul dan voor iedere deelnemer een apart formulier in.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Daphne Pieterson van RDTA