FAQ Preferentiebeleid
Snel naar categorieën
FAQ Preferentiebeleid
FAQ Preferentiebeleid
Ja, de apotheek mag jou een geneesmiddel geven dat van een ander merk is of in een ander doosje zit. De apotheek geeft jou namelijk het voorkeursmiddel mee. Ook al ziet de vorm en kleur er misschien anders uit dan je gewend bent, jouw apotheek en arts zorgen ervoor dat jouw overstap altijd veilig is.
Nee, de kwaliteit is gelijk. Als een fabrikant een nieuw medicijn ontwikkelt, dan krijgt die fabrikant 10 jaar de tijd om de ontwikkelkosten terug te verdienen. De fabrikant heeft in die tijd het alleenrecht (patent) om het middel te produceren en te verkopen. Daarna mogen ook andere fabrikanten hetzelfde medicijn maken. Hierdoor is een geneesmiddel na de eerste 10 jaar verkrijgbaar in verschillende doosjes en ziet het er soms ook iets anders uit.
De werking is echter hetzelfde. Alle geneesmiddelen die op de preferentielijst staan zijn door de overheid gecontroleerd en goedgekeurd op kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid. De overheid bepaalt ook welke geneesmiddelen onderling vervangbaar zijn. Je kunt er dus zeker van zijn dat het voorkeursmedicijn net zo goed werkt.
Geneesmiddelen bestaan uit twee delen: de werkzame stof en vulstoffen oftewel hulpstoffen. De werkzame stof is de stof die je nodig hebt voor jouw aandoening en is bij vergelijkbare geneesmiddelen altijd hetzelfde. Alleen de vulstoffen kunnen anders zijn.
Als je een ander merk krijgt van een geneesmiddel wordt er altijd voor gezorgd dat de werkzame stof precies hetzelfde is. Ook al ziet de vorm en kleur er misschien anders uit dan je gewend bent, jouw apotheek en arts zorgen ervoor dat jouw overstap altijd veilig is. Je kunt bij je apotheek om hulp en advies vragen als je daar behoefte aan hebt.
Ja, er kunnen geneesmiddelen verwijderd en toegevoegd worden op de preferentielijst. Als een middel langere tijd niet leverbaar is of er is een vergelijkbaar middel met een lagere prijs beschikbaar, dan wordt een middel van de lijst gehaald.
Als er nieuwe vergelijkbare geneesmiddelen zijn, kunnen die ook worden toegevoegd aan de lijst. Dit kan door het jaar heen gebeuren. Om te voorkomen dat je te vaak van merk moet wisselen, wijzen we preferente middelen altijd voor minimaal 2 jaar aan.
Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet het preferentiebeleid gevolgd worden. Wij vergoeden niet-preferente middelen alleen als er sprake is van medische noodzaak of leveringsproblemen bij het voorkeursmiddel.
Als hier geen sprake van is en je wenst toch het niet-preferente middel te krijgen, dan komen de kosten helaas voor je eigen rekening. Jouw apotheek zal dit van tevoren aangeven en de kosten ook direct met je afrekenen. De betaalde rekening kan niet achteraf worden gedeclareerd.
Als in Nederland woont en je haalt jouw medicijnen meestal bij een apotheek in het buitenland, bijvoorbeeld in België of Duitsland, dan krijg je de medicijnen in het buitenland vergoed volgens dezelfde richtlijnen als in Nederland. Wij hanteren dus ook voor medicijnen uit het buitenland het voorkeursbeleid.