Cessieverbod voor niet gecontracteerde wijkverpleging en GGZ
Voor wijkverpleging en GGZ bij een niet-gecontracteerde zorgverlener geldt sinds 1 januari 2024 een cessieverbod. Een cessieverbod betekent dat de zorgverlener geen kosten namens jou bij ons mag declareren. Je betaalt zelf de nota aan de zorgverlener en kunt deze bij ons declareren. Hieronder lees je waarom dit cessieverbod sinds 1 januari 2024 startte.
Waarom hanteert Aevitae een cessieverbod bij wijkverpleging en GGZ?
Binnen de niet-gecontracteerde wijkverpleging en GGZ zien wij sinds enkele jaren een grote en onverklaarbare stijging van de zorgkosten. Wij proberen om de zorg in Nederland goed, toegankelijk en betaalbaar te houden voor onze verzekerden. Wij hebben ook de wettelijke en maatschappelijke taak om toe te zien op een rechtmatige en doelmatige uitvoering van de zorgverzekering.
Daarom voeren wij sinds 1 januari 2024 het cessieverbod in bij wijkverpleging en GGZ. Wij vinden namelijk de betrokkenheid van verzekerden bij de financiële afwikkeling van nota’s van niet-gecontracteerde zorgverleners noodzakelijk.
Als een verzekerde zich tot een niet-gecontracteerde zorgaanbieder wendt, is de verzekerde de schakel tussen de zorgverzekeraar en de niet-gecontracteerde aanbieder. Wij verwachten dat de verzekerde de nota controleert en duidelijk maakt dat de zorg die is gedeclareerd, ook daadwerkelijk is geleverd.
Sinds 2024 betaal je daarom eerst zelf de nota aan de zorgaanbieder en deze kun je daarna bij ons declareren.
Gecontracteerde zorgverleners kunnen wel rechtstreeks declareren bij Aevitae.