Europese gezondheidskaart (EHIC)
Ga je tijdelijk naar een Europees land? Voor een vakantie, stage of werk? Dan kan het meenemen van jouw persoonlijke Europese gezondheidskaart (EHIC) je veel gedoe besparen.
De digitale versie van de EHIC is ook geldig in het buitenland. Je vindt deze in Mijn Aevitae en kunt hem opslaan als afbeelding op je smartphone of tablet. Zo heb je hem altijd bij de hand. Met de EHIC kun je in veel Europese landen aantonen dat je verzekerd bent. In het buitenland is de digitale zorgpas namelijk niet voldoende.
Met de EHIC hoef je (meestal) niets voor te schieten
Als je jouw persoonlijke EHIC laat zien weet de zorgverlener in het buitenland dat je verzekerd bent en bij welke verzekeraar. Je hebt dan recht op de vergoeding van de kosten van medische zorg volgens het sociale stelsel uit het land waar je dan verblijft. Je hebt hier alleen recht op wanneer jouw verzekeringsdekking niet is opgeschort of wanneer je polis niet is beëindigd. De buitenlandse zorgverlener kan de kosten rechtstreeks declareren. Daardoor hoef je niet eerst zelf de (vaak hoge) bedragen voor te schieten. Privé-ziekenhuizen accepteren de EHIC niet. Dit betekent dat je de kosten zelf moet voorschieten. Je kunt dan achteraf de nota’s bij ons declareren via Mijn Aevitae.
De EHIC geldt niet voor zorg waarbij de reis naar het buitenland als doel had om daar deze zorg te verkrijgen.
De alarmcentrale: jouw eerste aanspreekpunt
Heb je medische hulp nodig in het buitenland? Bel dan altijd eerst met onze alarmcentrale op telefoonnummer 088 - 35 35 705. Onze medewerkers staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor jou klaar. Je vindt het telefoonnummer van de alarmcentrale ook op de EHIC.
Geldigheid EHIC
De EHIC is één jaar geldig en zolang je daadwerkelijk bij Aevitae verzekerd bent met een basisverzekering. De vervaldatum kun je terugvinden op de pas zelf. Is de geldigheid van jouw EHIC verstreken? Vraag dan een nieuwe aan in Mijn Aevitae. Hier vind je ook de digitale versie. Je krijgt kosteloos de combipas (zorgpas en Europese gezondheidskaart (EHIC) ineen) binnen 10 werkdagen thuisgestuurd.
In welke landen kun je de EHIC gebruiken?
De EHIC is geldig in de volgende landen: Australië, België, Bulgarije, Cyprus (het Griekse deel), Duitsland, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Letland, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Nederland, Noorwegen, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.
De EHIC kan ook gebruikt worden in de Azoren, Canarische Eilanden, Ceuta, Frans-Guyana, Gibraltar, Guadeloupe, Madeira, Martinique, Mayotte, Melilla, Réunion en St Martin.
Vanaf 2021: EHIC voorlopig nog geldig in het Verenigd Koninkrijk
Het gebruik van EHIC in het VK blijft voorlopig nog hetzelfde als je gewend was. Je hebt vanaf 1 januari 2021 nog steeds recht is op een medisch noodzakelijke behandeling als je tijdelijk in het VK bent (bijvoorbeeld een vakantie of familiebezoek). Je kunt daarom de EHIC nog in het VK gebruiken.
Misschien komt er in plaats van de normale EHIC, toch een andere EHIC alleen voor het VK. Dat moeten de EU en het VK nog afspreken. Als de regels veranderen, lees je dat op de website van de Rijksoverheid.
Veelgestelde vragen
Als je Europees burger bent en tijdens een kort verblijf (bijvoorbeeld voor vakantie, zakenreis of studie) in een ander Europees land (in dit geval een van de 28 Europese-lidstaten, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland) ziek wordt, heb je recht op alle medische zorg die niet kan wachten tot je weer thuis bent. Je hebt recht op dezelfde gezondheidszorg als de inwoners van het land waar je verblijft.
Neem altijd je Europese zorgpas (EHIC) mee als je naar het buitenland gaat. Deze kaart is het bewijs dat je verzekerd bent in een EU-land. Ook staat het telefoonnummer van de alarmcentrale op de EHIC.
Heb je geen Europese zorgpas of kun je de kaart niet gebruiken (bijvoorbeeld in een privékliniek), dan mag men jou de behandeling niet weigeren, maar kan het zijn dat je de kosten zelf moet voorschieten en na thuiskomst bij je eigen zorgverzekeraar vergoeding moet aanvragen.
EHIC app
Op de website van de Europese Commissie kun je de EHIC app downloaden. Via deze app kun je per land lezen wat in het wettelijke verstrekkingenpakket zit. En wat je moet doen om zorg te krijgen. Ook vind je in de app informatie over alarmnummers.
Er zijn drie soorten verzekeringsbewijzen:
- European Health Insurance Card (EHIC): Ga je naar een EU/EER-land, Zwitserland of Australië? Dan kun je gebruik maken van de digitale versie van de EHIC. Je vindt deze in Mijn Aevitae en kunt hem opslaan als afbeelding op je smartphone of tablet. Zo heb je hem altijd bij de hand. Wil je toch liever een plastic pas? Dan kun je deze aanvragen via Mijn Aevitae. Je krijgt de EHIC dan binnen 10 werkdagen gratis thuis gestuurd. Met deze pas heb je recht op de vergoeding van zorgkosten volgens de regels van het land waar je de zorg krijgt. Het voordeel is dat je de kosten meestal niet zelf voorschiet.
- Verdragsformulier 111: Ga je naar Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Servië, Tunesië of Turkije? Neem dan een verdragsformulier 111 mee. Met dit formulier heb je recht op spoedeisende zorg in deze landen. Ook betaal je de kosten niet eerst zelf. Je vraagt het verdragsformulier 111 gratis aan bij onze Service Desk.
- Verzekeringsverklaring: De verzekeringsverklaring is een Engelstalige verklaring. Het is het bewijs dat je een zorgverzekering hebt. Voor de volgende landen heb je een verzekeringsverklaring nodig: Cuba, Iran, Rusland, Venezuela, Wit-Rusland, Zuid-Afrika (laatstgenoemde alleen als je meer dan 90 dagen gaat). Je vraagt de verzekeringsverklaring gratis aan bij onze Service Desk.
Ga je in een ander land dan de hierboven genoemde op vakantie en heb je zorg nodig? Dan betaal je de factuur zelf. Deze kun je achteraf bij ons declareren. Het is dan afhankelijk van je polisvoorwaarden of wij de kosten vergoeden en hoe hoog de vergoeding is. Word je opgenomen in het ziekenhuis? Bel dan binnen 24 uur de alarmcentrale (0031 88 - 35 35 705).