Kunnen we helpen?

Spoedeisende zorg

De zorgverzekering maakt verschil in twee soorten buitenland zorg, namelijk spoedeisend of niet-spoedeisend. Hieronder leggen wij uit wanneer de zorg als spoedeisend wordt beoordeeld.

Spoedeisende zorg betreft zorg die redelijkerwijs niet is uit te stellen tot terugkeer in Nederland of die bij vertrek naar het buitenland niet te voorzien was. Hierbij valt te denken aan acute opname bij een hartaanval.

In geval van spoedeisende zorg heb je vanuit de basisverzekering recht op een vergoeding conform het gemiddeld in Nederland geldend tarief. Mocht deze vergoeding niet toereikend zijn, kan deze worden aangevuld vanuit een eventuele aanvullende verzekering.

Spoedeisende hulp nodig?

In geval van ziekenhuisopname dien je binnen 24 uur contact op te (laten) nemen met onze alarmcentrale op telefoonnummer 088 - 35 35 705. Het telefoonnummer van de alarmcentrale kun je ook terugvinden op de achterkant van je zorgpas.

Veelgestelde vragen

Wat betalen we bij spoedeisende zorg in het buitenland?

Er zijn 2 regelingen voor vergoeding:

 1. Volgens de basisverzekering en aanvullende verzekering
 2. Volgens de vergoedingsregels van het land waar je de zorg krijgt, bijvoorbeeld met de Europese gezondheidskaart (EHIC)

Wat betalen we uit de basisverzekering?

We betalen maximaal 100% van het tarief in Nederland voor zorg uit de basisverzekering. De vergoeding is voor mensen die:

 • met spoed behandeling nodig hebben in het buitenland tijdens vakantie, studie of werk met een verblijfsduur van maximaal 365 dagen.
 • deze behandeling niet hadden verwacht voor de reis begon.

Je betaalt eigen risico.

Wat betalen we uit de aanvullende verzekering of reisverzekering?

Dit is afhankelijk van je aanvullende verzekering. Kijk in de polisvoorwaarden van jouw aanvullende verzekering of je recht hebt op de vergoeding van spoedeisende zorg in het buitenland. De polisvoorwaarden vind je terug in Mijn Aevitae. Indien deze niet dekkend tot kostprijs is, raden wij je aan om een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.

Wat is niet- spoedeisende zorg?

Niet-spoedeisende zorg is zorg die je vooraf kunt plannen.

Op welke vergoeding heb ik recht bij niet-spoedeisende zorg in het buitenland?

Er zijn meerdere regelingen voor vergoeding:

 • zorg uit de basisverzekering bij gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorgverleners in België en Duitsland;
 • zorg volgens de vergoedingsregels van het land waar je de zorg krijgt, met het S2 formulier.

Wat betalen we uit de basisverzekering bij gecontracteerde zorgverleners?

Dit is afhankelijk van de basisverzekering van jouw keuze. Kost de behandeling meer dan wij vergoeden? Dan betaal je de rest van het bedrag zelf. Over hetgeen wat wij vergoeden betaal je eigen risico.

Wat betalen we uit de basisverzekering bij niet-gecontracteerde zorgverleners?

Dit is afhankelijk van de basisverzekering van jouw keuze. Kost de behandeling meer dan wij vergoeden? Dan betaal je de rest van het bedrag zelf. Over hetgeen wat wij vergoeden betaal je eigen risico.

 Wat regel je zelf bij niet-spoedeisende zorg in het buitenland?

Je hebt vooraf een verwijzing en medische indicatie nodig van je huisarts of specialist. Hiermee kun je bij ons een machtiging aanvragen. Vul het aanvraagformulier in en stuur de verwijzing van je huisarts of specialist mee. Wij vertellen je dan precies welk bedrag wij betalen.

Wat betalen we uit de basisverzekering bij expertisebehandelingen?

Expertisebehandelingen in het buitenland betalen we 100%. De vergoeding is voor behandelingen waarvoor in Nederland de medische kennis ontbreekt. Je betaalt eigen risico.

Je hebt vooraf toestemming van ons nodig

Vul het aanvraagformulier in en stuur de verwijzing van je specialist mee.

Waar heb je recht op met het S2 formulier?

Met het document S2 kun je aantonen dat wij toestemming hebben gegeven voor jouw geplande behandeling als je verblijft in:

 • De EU
 • IJsland
 • Liechtenstein
 • Noorwegen
 • Zwitserland

Dit recht heb je op basis van de Europese Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement. Richtlijn 2011/24/EU. Je krijgt het S2 van ons als wij je toestemming geven voor de behandeling.

Wat krijg je betaald met het S2?

Je krijgt dezelfde vergoeding als inwoners van het land waar je verblijft. Je betaalt ook dezelfde eigen bijdragen. Krijg je een nota voor een eigen bijdrage? Stuur deze dan naar ons op. Wij kijken dan of wij de eigen bijdrage betalen.

Wat krijg je niet betaald met het S2?

Zorg in particuliere klinieken zit meestal niet in het wettelijke verstrekkingenpakket van het land. Particuliere klinieken accepteren jouw S2 daarom meestal niet.

Alle meest gestelde vragen over zorg in het buitenland
Pascal
Lisette
Cora
Patricia

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.